Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Često na meti talibana

MORH tajio opasne akcije hrvatskih vojnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Objava tajnih dokumenata o vojnim operacijama u Afganistanu nakon svjetske, mogla bi uzburkati i hrvatsku javnost.

U 92.000 dosad objavljenih dokumenata na WikiLeaksu objavljeno je 76.911 izvanrednih događaja, a mnogi od njih javnosti nisu bili poznati. Djelovanje pripadnika Hrvatske vojske, koji se u Afganistanu nalaze već sedam godina, opisano je u 13 slučajeva. Pojednih događaja o kojima je hrvatska javnost informirana nema u tim dokumentima.

Pročitajte i ovo Rusija planira ukloniti Talibane s popisa terorističkih organizacija Službeno nitko nije priznao Afganistan Rusija planira ukloniti talibane s popisa terorističkih organizacija: "Oni su de facto vlast u Afganistanu" Slika nije dostupna Assange ustrajan WikiLeaks će i dalje objavljivati tajne dokumente o Afganistanu

To je slučaj s akcijom potrage i hvatanja pripadnika al Kaide koju su obavljali pripadnci vojne policije i vojne obavještajne službe.  Isto tako, navodno nije navedeno ranjavanje vojnika Špehara kod Kandahara tijekom obučavanja afganistanske vojske. No, nedostatak tih dokumenata ne čudi jer tada Hrvatska nije bila u NATO-u.

>> Istraga o dokumentima iz Afganistana

U dokumentima se uglavnom opisuju događaji u kojima su sudjelovali pripadnici hrvatskih timova za obuku afganistanske vojske i vojne policije. Hrvatska javnost o dokumentiranim operacijama nije obaviještena. Jedan od takvih navodno zatajenih događaja je onaj od 19. kolovoza kada je nekoliko hrvatskih vojnika, zajedno s afganistanskim, upalo u talibansku zasjedu kod Chancharana. U toj su akciji ranjena dva afganistanska vojnika. Hrvatsko Ministarstvo obrane o tome nije obavijestilo javnost.

Iz javne objave izostavljeni su i detaljni podaci o ranjavanju razvodnika Ivana Husara, koje se dogodilo 30. prosinca 2009. godine. MORH je izvijestio da je razvodnik ranjen krhotinama granate od 40 mm, a izostavljeno je da ga je, kako piše u dokumentima, ranio američki vojnik. Prema informacijama iz dokumenta američki vojnik je ispalio granatu koja je prekratko letjela te su prilikom eksplozije lakše ranjeni i hrvatski i američki vojnik.

O zadaćama hrvatskih vojnika u Afganistanu vojni vrh iznosi tek općenite informacije. Konkretniji podaci iz dokumenata opisuju zadaću naših vojnika da izađu na uviđaje nakon eksplozija improviziranih naprava te obučavanje afganistanskih vojnika, prilikom čega se često nađu pod talibanskom vatrom.

>> Procurili dokumenti o američkim operacijama u Afganistanu

Još jedan opis opasne misije dan je u izvještaju od 23. srpnja 2009. godine kada su se hrvatski i afganistanski vojnici našli pod unakrsnom 10-minutnom vatrom iz oba smjera. Napadnuti su granatama iz ručnog bacača i puškostrojnice. Srećom, prošlo je bez ozlijeđenih, ali s oštećena dva terenska vozila. U dokumentima se opisuje još 11 slučajeva u kojima su sudjelovali pripadnici hrvatske vojske u razdoblju od 2006. do 2009. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene