Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kažnjen sa 7000 kuna

Zamjenik ministra Rajka Ostojića bio u sukobu interesa!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamjenik ministra Rajka Ostojića kažnjen je sa 7000 kuna zbog sukoba interesa.

Povjerenstvo za sprječavanja sukoba interesa danas je zaključilo kako je zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik bio u sukobu interesa jer je kao državni dužnosnik istovremeno bio i predsjednik upravnih vijeće četiriju institucija - KB Sestre milosrdnice, KB Split, HZZO-a te učilišta u Požegi.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Otvoren predmet Doznaje Dnevnik Nove TV: Gordan Jandroković pod povećalom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković i fotografije Ne stišava se priča oko ljetovanja ministra Marića: Povjerenstvo će tražiti posebnu dokumentaciju svih nadležnih tijela

>> Evo kome su sve i zašto danas odrezane globe zbog sukoba interesa

Zbog sukoba interesa Povjerenstvo je Cesariku odredilo kaznu od 7000 kuna koju može platiti u 7 obroka te u 30 dana mora riješiti svoju situaciju. Cesarik ima pravo na žalbu Upravnom sudu

Premijer Zoran Milanović ocijenio je danas da Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa 'nema druge nego striktno provoditi zakon' i kazniti dužnosnike koji su članovi više nadzornih odbora, iako smatra da tu nije riječ o sukobu interesa.

'Jedan broj ljudi na lokalnoj razini, pa i zamjenici ministara, našli su se u prostoru da su formalno prekršili zakon, jer su članovi tri nadzorna odbora, a smiju biti u dva. To je zakonom zabranjeno, ali nije sukob interesa', ocijenio je Milanović na sjednici Vlade te dodao da, sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, 'povjerenstvo nema druge nego da odgovornima odredi kaznu'.

Dodao je da treba dobro povjeriti i utvrditi ima li još sličnih slučajeva koji, ustvrdio je, nisu namjerni, nego su naprosto neusklađeni sa zakonom.

'Takvima će povjerenstvo određivati kazne od nekoliko tisuća kuna, no to nema veze sa stvarnim sukobom interesa, nego je zakon postavio kriterije kakve je postavio i o njima ćemo razgovarati', rekao je premijer.

Članove Vlade i druge dužnosnike upozorio je da 'sve pročešljaju' i provjere 'ima li pomoćnika ministara i gradonačelnika koji su članovi nekih nadzornih odbora u kojima, po striktnom tumačenju Zakona o sprječavanju sukoba interesa, ne bi smjeli biti'.

'Je li to dobar zakon, to je drugo pitanje, no dok je takav povjerenstvo će ga provoditi', rekao je Milanović koji smatra da sukoba interesa nema 'ako je netko član dva ili tri nadzorna odbora u javnom sektoru'.

'Ako tako piše u zakonu, zbog toga ćemo svi ulaziti u škarice povjerenstva koje je u neugodnoj poziciji striktno provoditi taj zakon. Stvarni sukob interesa je nešto drugo', ocijenio je premijer. (Hina/T.V.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene