Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Zakoni se donose bez suradnje sa strukom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dopredsjednik Liječničke komore dr. Josip Jelić kaže da se, bez istinske suradnje sa strukom, donosi nekoliko presudnih zakonskih i podzakonskih akata za zdravstvo.

Prema novom pravilniku o zakupu, u domovima zdravlja mogu se osnivati grupne liječničke prakse. Zakupci o tome među sobom sklapaju ugovor, svaki od njih zasebno ugovara posao s HZZO-om, a zajedno s domom zdravlja.

Pročitajte i ovo Hrvati napadnuti u predgrađu Dublina, ilustracija Policija traži svjedoke Dvojica Hrvata brutalno napadnuti u predgrađu Dublina: Jednom od njih liječnici se bore za život Slika nije dostupna TRAŽE HITAN SASTANAK Hrvatska liječnička komora: ''Nerealno je očekivati da će se bez učinkovite nacionalne informatičke platforme uspjeti obavijestiti više od milijun građana te ih i procijepiti''

Grupna praksa samo je jedna od novosti u pravilniku koji određuje pod kakvim uvjetima i s kojim pravima liječnik zakupljuje ordinaciju, piše Vjesnik. 

Liječnička komora dala je brojne primjedbe na tekst prijedloga koji su morali vratiti predlagatelju, Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, za samo tjedan dana. 

Pravilnik je donesen i objavljen u Službenom listu, ali Liječnička komora nije dobila povratnu informaciju koje su primjedbe usvojene, a koje ne i zašto.

Dopredsjednik komore dr. Josip Jelić kaže da se osim spomenutog, na isti način, bez istinske suradnje sa strukom, donosi još nekoliko presudnih zakonskih i podzakonskih akata za zdravstvo. 

Jelića najviše smeta to što su neki stavci konfuzni i kontradiktorni sa zakonima iz kojih proizlaze, o liječništvu, zdravstvenoj zaštiti i pravima pacijenata. 

U predloženom tekstu ne vidi se ni svrha akreditacije, sudbina postojećih zaposlenika koji rade na kontroli kvaliteti nakon što se osnuju posebna povjerenstva za to područje po novom pravilniku. 

Komora je predložila zajedničko iznalaženje rješenja, ali 'njima se', kako kaže Jelić, 'jako žurilo i zakon je pod hitno završio u Saboru'. 

Jelić smatra da nadležni ignoriraju struku te će se založiti da se 'o štetnim pravilnicima i nekonzumiranju mišljenja struke na štetu zdravstvu' obavijesti sam premijer. 

Ne vidi razloga da se o svemu ne donose kvalitetni zaključci snagom argumenata dviju strana. 

Da je to moguće svjedoči suradnja na izradi novog zakona o hitnoj medicinskoj pomoći te o minimalnim uvjetima za rad zdravstvenih ustanova, što je jedan od najvažnijih propisa za zdravstvo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene