Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zanimljivo u Saboru

UŽIVO Šuker: Pozovite ministra Ostojića u Sabor! Leko: Nadam se da vas je čuo!

Zatupnici su burnom raspravom započeli sjednicu Sabora. HDZ je prozvao ministra zdravlja Ostojića zbog nedolaska na predstavljanje temeljnog prijedloga Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Konačni prijedlog Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, započeo je odmah burnom raspravom u nastavku sjednice Sabora.

Pročitajte i ovo Vili Beroš, ministar zdravstva Za Dnevnik Nove TV Pobuna protiv HZZO-a, oglasio se Beroš: "Cijene koje nemaju dodir s realnošću ne doprinose stabilizaciji sustava" Zdravstvo u Hrvatskoj - 3 Problemi u zdravstvu Pobuna zbog rasta cijena: ''HZZO djeluje po logici koju mi uopće ne razumijemo''

>>Ostojić: Otići će nam najbolji liječnici, ali ostaju njihovi učenici

U ime Kluba HDZ-a zastupnik Ivan Šuker izrazio je nezadovoljstvo nepojavljivanjem ministra zdravlja Rajka Ostojića na sjednici.

'Obzirom na stanje u našem zdravstvu, smatramo da nema važnije stvari, a da nema ministra zdravlja  Rajka Ostojića u Saboru, to je ponižavanje parlamenta. Ovdje nas premijer stalno uvjerava da zamjenik ministra nije član vlade, pa vas mi u ime Kluba HDZ-a kao predsjednika Sabora molimo da pozovete ovdje da nam konačni prijedlog Zakona o obveznom zdravstenom osiguranju predstavi ministar Rajko Ostojić', rekao je Šuker.

Napomenuvši kako 'u Klubu SDP-a visoko cijene stručnost zamjenika ministra zdravlja', predsjednik Sabora je dodao.

'Bez obzira što je sve u skladu sa zakonom, nadam se da je vaš prijedlog čuo ministar Ostojić i da će se ako osjeti potrebu za time ovdje i pojaviti', poručio je predsjednik Sabora SDP-ov Josip Leko.

Zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarek prije nego što je zastupnicima predstavio konačni prijedlog Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, pojasnio je kako je ministar zdravlja Rajko Ostojić upravo na sjednici Vlade, zbog čega nije mogao doći u Sabor.

Saborska oporba prozvala je zastupnike vladajuće koalicije da ih uopće ne zanima stanje u zdravstvenom sustavu koje se, tvrde, u godinu i pol dana koalicijske vlasti bitno pogoršalo.
HDZ je, kaže bivši ministar zdravstva Darko Milinović, upozoravao da će doći do kolapsa zdravstvenog sustava i to se dogodilo - za mandata ministra Rajka Ostojića povećane su liste čekanja, dug zdravstva i deficit državnoga proračuna.

Aktualnu vlast Milinović proziva da nije učinila ništa da promijeni stvari zbog kojih je prozivala HDZ-ovu vlast i spominje participacije u primarnoj zaštiti, dopunsko osiguranje, zatvaranje rodilišta itd. Niti jedan koalicijski klub ili zastupnik nije raspravljao o paketu zdravstvenih zakona i to najbolje razobličuje koliko je zdravstvo bitno vladajućima, ustvrdio je HDZ-ov Ivan Šuker.

Sabor je, naime, objedinjeno raspravio zakonske prijedoge o obveznom zdravstvenom osiguranju,zdravstvenoj zaštiti stranaca, te provedbi uredbi EU iz područja prekursora za droge, a o prijedlozima je raspravljala samo oporba.
Oporba predbacuje ministru Ostojiću da im je pod izlikom usklađivanja s europskom regulativom 'uvalio' potpuno novi zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju, bez da je o njemu proveo javnu raspravu ili kontaktirao partnere.

'To je skandalozno', kaže Milinović, to je 'još jedna prevara', dodaje laburistkinja Nansi Tirelli.

'Na djelu je još jedno poniženje Sabora, zakon se tiče svih građana, pa je ministar svojim dolaskom trebao pokazati da poštuje građane, kazao je laburist Branko Vukšić. Smanjivanje zdravstvenog doprinosa s 15 na 12 posto nazvao je jednom od najvećih pogrešaka aktualne vlade.

'Kad ste smanjivali doprinos, upozoravali smo vas, nemojte bit demagozi, nikome nećete pomoći', podsjetio je Vukšić.

Vladajuće je pitao koliko je radnih mjesta otvoreno zbog manjeg doprinosa te ustvrdio da bolnice zbog tog poteza grcaju u dugovima.

'Bolnice nemaju novca za osnovna sredstva, nemaju rukavica, toaletnog papira, štedi se na koncu, liste čekanja su dugačke', pobrojao je Vukšić.

Ministar zdravlja je prozvan i zbog smjena u bolnicama, jer da se rade 'političke smjene u bolnicama, postavljanje partijskih kadrova', rekao je Zoran Vinković zastupnik HDSSB-a.

Konačni prijedlog ovog zakona predviđa, među ostalim, građanima će, pod određenim uvjetima, omogućiti liječenje u drugim članicama Europske unije o trošku Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje.

Ukoliko se radi o bolničkom smještaju na najmanje jednu noć ili o uporabi visokospecijalizirane i skupe medicinske opreme, osiguranik će morati zatražiti prethodno odobrenje HZZO-a. Takvo odobrenje HZZO će moći uskratiti ako procijeni da je planirana zdravstvena zaštita rizična po sigurnost pacijenta ili ako je jednaku uslugu moguće dobiti u ugovornim ustanovama u Hrvatskoj u medicinski opravdanom roku. (HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene