Obavijesti Video Pretražite Navigacija
radiolozi u ispomoći

Što se događa u Klinici za tumore? Dijana Zadravec kaže da problema nema, kolega oponira: "Neke zahvate smo morali odgoditi"

Klinika za tumore, mjesto koje je mnogima spasilo život, ovih dana ostalo je bez radiologa. Svi su na bolovanju, pa su im preraspoređeni kolege s drugih lokacija bolnice Sestre Milosrdnice. Previranja u toj bolnici traju već neko vrijeme, a pacijenti se žale - sve se prelama preko njihovih leđa.

Ni jedan radiolog Klinike za tumore u ponedjeljak nije radio. Dvoje je na bolovanju, trećem je ujutro pozlilo. No stiglo im je pojačanje - dva specijalizanta, pet radiologa. 

"I ja sam među njima i bit ću do daljnjeg", kazala je Dijana Zadravec, predstojnica Kliničkog zavoda da dijagnostičku i intervencijsku radiologiju.

"Hrvatskim građanima u Klinici za tumore radiologija ovog trenutka pruža sve usluge, očitavaju se sve snimke, s razine specijalističkih i subspecijalističkih nalaza tako da nikakvog problema u Klinici za tumore vezano za radiologiju nema", dodala je.

Problema je ipak bilo, kažu u Klinici na kraju radnog dana. Pomoć je dobrodošla, no neke specifične pretrage trpe jer nisu kažu svi stručno upućeni u sve.

"Morali smo neke zahvate odgoditi, to su sofisiticirani zahvati koje rade radiolozi s iskustvom, širokoiglene biopsije tumorskih sijela, to je pet bolesnica, nekoliko citoloških nalaza je odgođeno", kazao je predstojnik Klinike za tumore Ivan Milas.

Pacijenti traže pomoć

Pa pacijenti zovu Udruge i traže informacije. "Ja ne mogu nikakvu poruku poslati, ja mogu biti žalosna kao i oni. I ja sam bila onkološki pacijent i djelatnik sam ove ustanove već 30 godina, i ne možemo stavljati pod tepih i govoriti da je sve u redu. Ovo je gašenje vatre da se forma zadovolji", smatra Vesna Ramljak, liječnica i predsjednica Udruge Europa Donna Hrvatska.

Manjak liječnika na svojoj kožu osjećaju i pacijenti. "Mi smo se svi navikli na čekanja, i s ovom dijagnozom imati strpljenja. Da, svi nalazi se čekaju nešto dulje", rekla je onokološka pacijentica Nives Badurina.

Zajedničkim otvorenim pismom Udruge traže reakciju odgovornih. Jer kažu predugo se o stanju u Klinici okreće glava. Pa je kriva - dugogodišnja nebriga cijelog društva.

"Ono što nam je novo saznanje da se operiraju pojedini pacijenti bez očitanja radiološkog nalaza što je neprihvatljivo jer znači da dijagnostika nije u potpunosti obrađena prije samog operativnog zahvata", navodi Ivica Belina iz Koalicije udruga u zdravstvu.

Ministarstvo poručuje da pacijenti nisu ugroženi

Iz Ministarstva kažu brinu za pacijente i čekaju izvješće iz bolnice.

"Ja ne mislim da su pacijenti koji gravitiraju u KBC Sestre Milosrdnice po bilo čemu ugroženi i da će dobiti bilo kakvu slabiju skrb nego što je uobičajeno, za to je odgovoran njihov ravnatelj", rekao je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić.

Pročitajte i ovo Goran Bregović, Severina, Marina Tucaković (FOTO: Pixell) ne posustaje Autorica nekih od najvećih domaćih hitova o dugogodišnjoj bitki s teškom bolešću: "Izmrcvarena sam, ali se i dalje borim"

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Komentirao i Milanovića Plenković o snimci razgovora Beroša i Zadravec: "Neuobičajeno je i bizarno da se nešto takvo snima i da izlazi van"

Za šeficu Klinike za radiologiju, koja preusmjerava radiologe - javnost se nepotrebno uznemirava.

"Ujedno kažem svim pacijentima, zdravstvenu uslugu će imati, imaju je i ne moraju biti zabrinuti", kazala je Dijana Zadravec, predstojnica Kliničkog zavoda da dijagnostičku i intervencijsku radiologiju.

Manjak radiologa, bez kojih onkološki pacijenti nemaju terapiju ili operaciju, problem je koji se mora riješiti hitno. Jer i struka upozorava - uskoro će svaki četvrti među nama oboljeti od raka

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene