455875
455875
455875
455875
455875

Zagrebačko sveučilište daleko je od ljestvice ponajboljih, evo i zbog čega

  • , 04.11.2016., 09:03
  • Autor:
  • komentara

Zagrebačko sveučilište razmatra načine kako zauzeti bolje mjesto na ljestvici najboljih u svijetu, a prema jednoj od njih pali smo s 458. na 479. mjesto.

 
 
 
 
Dan Sveučilišta u Zagrebu (Video: Dnevnik Nove TV)
Dan Sveučilišta u Zagrebu (Video: Dnevnik Nove TV)

Za to bi im trebalo i više znanstvenih radova. Razlozi se kriju u manjku novca za visoko obrazovanje, poručio je rektor Damir Boras.

Za brucoše prava, ipak, njihov fakultet nema previše mana. "Mislim da i ovdje možemo dobiti izrazito dobro znanje", rekao nam je brucoš Božo.

Na drugim fakultetima, međutim, nisu sigurni da ih nakon diplome čeka posao. "Nisu baš neke opcije za naći posao s ovom diplomom, ali ako si dobar, može se", smatra Frano, student Filozofskog fakulteta.

"Najveći problem je količina ekonomista na burzi rada", smatra Zoran, student s Ekonomskog fakulteta.

Ipak, Matea je tek diplomirala ekonomiju i odmah pronašla posao. Dobila je i rektorovo priznanje za međunarodni uspjeh. No, ne zna koliko s tom diplomom može konkurirati u inozemstvu.

Na rang-listama najboljih svjetskih sveučilišta, zagrebačko se drži sredine. Da se probiju naprijed, trebalo bi im više znanstvenih radova, ali i novca - poručuje rektor.

Nedostatak javnog novca, čini se, nije jedini kočničar. Na fakultetima objašnjavaju i da ne ovise samo o proračunskom novcu.

Pomake očekuje i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a studenti i fakulteti su, kaže, oni koji u svijetu trebaju promicati hrvatsku izvrsnost.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se