Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezamislivo

Postoji mjesto na Zemlji gdje djeca ne slave rođendane!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jeste li znali da djeca u Africi uglavnom ne slave rođendan? Mnoga su ostavljena, prepuštena sama sebi ili u sirotištima.

Osnovnoškolci u Horvatima, kod Zagreba, jednom malom gestom odlučili su to promijeniti i djeci iz sirotišta Mali Dom u Keniji darovati svoje rođendane.

Pozorno su učenici škole u Horvatima pratili poruku koja je stigla s druge strane svijeta. Afrički mališani iz sirotišta u Keniji zahvalili su se na pismima i poklonima koji su im stigli za blagdane.

"Slali smo im čestitke i narukvice koje smo sami napravili, slatkiše, svašta nešto što ih može razveseliti", kaže Marija Karasman, učenica 8. razreda, OŠ Stjepana Bencekovića. Iako se ne znaju ovom gestom uspjeli su jedni drugima izmamiti osmijehe na lica. Svatko je jednom dijetetu napisao pismo, stekao novog prijatelja.

"Rekao sam mu gdje živim i da se ne brine, da bude sretan jer da na kraju sve ispadne dobro", rekao nam je učenik Ivan Derdić. Znate li da djeca u Africi uglavnom ne slave rođendane? Oni su odlučili i to promijeniti i recimo to tako - darivati im svoj rođendan. Taj dan šalju im se pokloni.

"Meni je to nezamislivo jer ipak najljepši dan je onda kad nam je rođendan", smatra učenica Marija Karasman. Djeca su to koja žive bez roditelja, a za njih brine fra Miro - hrvatski misionar koji već 10 godina vodi sirotište Mali Dom.

Za probleme svojih afričkih vršnjaka doznali su od profesorice Antonije. I sve je krenulo u sklopu školskog projekta o toleranciji.

"Vjerovali ili ne ovo što radimo više znači ovoj našoj djeci, ovim učenicima. Kad sam im objasnila što taj list papira znači, da će ga čitati dijete koje nema nikoga na svijetu bilo je predivno vidjeti koliko su oni sretni. Uvijek je više blagoslovljen onaj koji daje", ističe Antonija Grabac, voditeljica projekta Mali dom - Veliki prijatelj.

I zato ne misle stati, jer ovo je tek početak jedne lijepe priče.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene