Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pobijedio sustav

Maturant se žalio na jedno od pitanja na maturi: Iz NCVVO-a prvo odgovorili jedno, da bi se potom ispričali i i priznali pogrešku

Maturant druge zagrebačke gimnazije žalio se Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja na jedno od pitanja iz državne mature iz Politike i gospodarstva. Prvotno su iz NCVVO-a odbacivali njegov prigovor, no naknadno su priznali pogrešku i ispričali se.

Na ovogodišnjem ispitu mature iz Politike i gospodarstva postavljeno je pitanje "Kako se naziva ured Vlade Republike Hrvatske specijaliziran za borbu protiv korupcije?", na koje Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja tvrdi da je odgovor USKOK.

Maturant zagrebačke druge gimnazije Niko Mađerić uočio je pogrešku i odlučio se žaliti Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja koji žalbu nisu htjeli uvažiti.

Pročitajte i ovo Ilustracija U okolici Čačka Tragedija u susjedstvu: Žena umrla nakon uboda stršljena - "Pokušala ga je otjerati mašući krpom..."

Nakon prvotnog negiranja vlastite pogreške, NCVVO se je ipak ispričao i odlučio poništiti pitanje te će tako svi maturanti dobiti bod na tom pitanju.

Ono što je problematično u pitanju jest da Vlada takav ured nema, nego je riječ o neovisnom tijelu – USKOK-u, koje s Vladom nema nikakve veze.

Kako navodi Telegram, maturant je uložio prigovor na to pitanje navodeći da takav ured ne postoji, no prigovor mu je odbijen uz odgovor u kojem NCVVO pokušava opravdati i pronaći izgovor za svoju pogrešku.

U odgovoru NCVVO-a i sami su priznali da kad je riječ o USKOK-u da se ne radi o uredu pod ingerencijom Vlade, već o uredu koji je osnovao DORH u skladu sa Zakonom o USKOK-u. U daljnjoj argumentaciji, preko Sabora ipak nekako dolaze do Vlade i pišu kako je Zakon o USKOK-u 2001. izglasao Sabor, "ali temeljem prijedloga Vlade Republike Hrvatske, kao i većinu drugih zakona".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Rezervirana" mjesta VIDEO/FOTO Komunalni redari pokupili ručnike i rekvizite s plaže: "Još jednom podsjećamo..."

Ipak, nakon što je cijela priča došla u javnost ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović, i Upravno vijeće NCVVO-a, drugostupanjsko tijelo za prigovore na državnoj maturi donijeli su odluku da se prigovor maturanta prihvati.

Kako Telegram neslužbeno doznaje radna skupina koja je sastavljala ispit iz Politike i gospodarstva ispričava se jer je pogrešno sastavila zadatak.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene