Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobili ekstra 'oči'

Zagrebačka policija ušla u 21. stoljeće - 'Posao nam se olakšao'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uskoro vas vodimo uživo u policijsko srce sigurnosti metropole, u operativni centar, koji s više od 100 kamera nadzire sigurnost metropole. No to je dio nove organizacije policije. Policije s kamerama.

Provjerili smo u praksi kako one pomažu ne samo policiji i što znače za sigurnost građana. I policijski automobil je moderniziran. Za sve potrebne podatke tu je tablet.

Pročitajte i ovo Na Staroj zagorskoj nesreće su učestale učestale nesreće Vozači, oprez! Kamere za nadzor brzine stižu na jednu od najopasnijih cesta u Hrvatskoj: "Statistika mrtvih je neumoljiva" Policija U noćnim satima Sukob u parku: Još jedan maloljetnik pretučen u Zagrebu, teško je ozlijeđen

"Ona (kamera) za nas znači puno jer imamo sigurnost. Snimamo sve što što se događa po terenu", kaže policajac Stipe Čičak. "Vrlo jednostavno je rukovati, snimiti, prije svake intervencije upozoravamo osobu snimamo, snimamo, poslije intervencije gasimo kamere", dodaje.

Kamera koja snima sve, tu je zbog sigurnosti policajaca, ali i nadzora i zaštite građana. Moderni e-policajci snimljeni materijal potom spremaju u e-kiosk. Brzo je dostupan i šefovima.

POLICIJI STIGLO 'POJAČANJE' Upozorenja više nema, a snimanje je moguće u svim uvjetima

"Priključivanjem kamere na punjenje podaci se pohranjuju u naš informacijski sustav i možemo ga gledati, znači ja u uredu mogu gledati na svom računalu sva policijska postupanja koja su snimljena i zabilježena kamerom", pojašnjava Igor Grivičić, načelnik II. policijske postaje Zagreb.

Ali i obrnuto, iz ureda dojaviti policiji na terenu - kamo moraju na intervenciju. "Takve snimke čuvamo 90 dana. Posao nam se olakšao jer smo se u tehničkom smislu unaprijedili i policijski službenik nikad ne mora poslije svog policijskog postupanja ostajat u dvojbi što je dobro napravio, a što nije", kaže Grivičić.

Snimke koje služe za daljnji kazneni ili prekršajni postupak čuvaju se koliko treba - rezultat posla koji odsad treba biti brži i lakši.

Operativno-komunikacijski centar u Zagrebu je policiju uveo u 21. stoljeće. Uz pomoć stotinjak kamera nadziru najvažnije lokacije Zagreba, a kamera Dnevnika Nove TV zabilježila je kako se taj čitav proces odvija. Više pogledajte u prilogu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene