Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ralice na cestama

UNUTRAŠNJOST HRVATSKE SE BIJELI Doznajte do kada će snijeg padati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi snijeg koji pada u Zagrebu nije iznenadio Zimsku službi - svih 235 ekipa je spremno i čisti snijeg, a ima i dovoljno zaliha soli i sipine.

 

Stanje na cestama od 12 sati

Pročitajte i ovo Nestabilno vrijeme Vremenska prognoza Očekuje nas poboljšanje vremena, no za jedan dio zemlje bit će upaljen crveni meteoalarm: Detalje otkriva meteorolog Čačić Radovi na pruzi Nakon dva desetljeća Zagreb objavio da počinje s projektom vrijednim 25 milijuna eura: "Ovim važnim zahvatom otvara se novi južni ulaz u grad"

Snijeg otežava vožnju u većem dijelu unutrašnjosti i Hrvatskom primorju, zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. U većini Dalmacije te dijelu Istre kolnici su mokri ili vlažni te skliski od kiše. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog loših vremenskih uvjeta, jakog vjetra i snijega, za sav promet zatvorene su:

- autocesta A7 između čvorova Sveti Kuzam i Šmrika,
- Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene

Zbog olujne bure samo za osobna vozila otvoreni su:

- autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica,
- autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica,
- Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga,
- DC25 Gospić-Karlobag (zimski uvjeti),
- Paški most

Na dionici Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Novi Vinodolski i na autocesti A7 Draga-Sveti Kuzam zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicima, motocikle dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na autocestama:

- A1 između čvorova Bosiljevo 2 i Maslenica,
- A2 Zagreb-Macelj,
- A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo 1 i Kikovica,
- A7 od čvora Diračje do GP Rupa te između čvorova Draga i Sveti Kuzam.

Gdje je još sve zabranjen ili ograničen promet doznajte na stranicama HAK-a.

Zagrebačka Zimska služba spremna

Sve ekipe Zimske službe su ispravne, opremljene GPS-ovima i spremne, dodao je.

"Spremni smo, a ovo sada doživljavamo nekako, po prognozi, kao generalnu probu i ne očekujemo neke veće probleme", poručio je Todorić.

Zimska služba Zagrebačkog holdinga proglasila je za grad Zagreb u subotu, 2. siječnja, treći stupanj pripravnosti, te je aktivirala svih 235 ekipa u 14 svojih baza. U skladištima Zimske službe pohranjeno je 14.000 tona soli te još ugovoreno 11.000 tona koje se mogu povući u svakom trenutku.

Zagrepčani Zimsku službu mogu nazvati na brojeve 64 22 227 i 64 22 228 te na broj 072 500 400. Snijeg bi po vremenskoj prognozi u Zagrebu trebao padati do sutra do podne, pa bi se onda trebalo malo razvedriti, a opet bi trebao padati u ponedjeljak i u utorak, nakon čega se predviđa zatopljenje i smirivanje vremena.

Glavnu bazu Zimske službe večeras je obišao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, potvrdivši kako će se snijeg očistiti i da je "ovo malo treninga".

"Nema tu problema. Mi imamo uhodane ekipe, najbolje obučene ljude kojima se i ovom prilikom zahvaljujem", rekao je Bandić te istaknuo kako su najbitniji ljudi koji voze ralicu.

"Oni to najbolje znaju raditi. Imamo najbolje opremeljenu Zimsku službu u Europi i najbolje obučene ljude i dok je to tako mirno spavamo", kazao je Bandić, dodavši da Zagreb ima i najčistije ulice u Europi.

Bandić pozvao Zagrepčane da očiste snijeg ispred svojih ulaza u kuće i zgrade

Gradonačelnik je ujedno pozvao Zagrepčane da očiste snijeg ispred svojih ulaza u kuće i zgrade. Rekao je neka to naprave radi sebe. "Nećemo kažnjavati ljude, nije svrha ni cilj Gradske uprave i nas da kažnjavamo, nego da upozoravamo", dodao je Bandić.

Prve ekipe Zimske službe snijeg su počele čistiti u 14,10 sati te su od tada do 17,15 sati na teren po potrebi slane ekipe za pojedine brdske dijelove grada, mostove, nadvožnjake te Sljemensku cestu.

U 17,20 sati na teren su izašle sve preostale brdske ekipe, a stvaranjem snježnog pokrivača i u nizinama u 18,20 sati na teren su izašle i sve preostale ekipe Zimske službe.

U Zimskoj službi grada Zagreba sudjeluje 235 ekipa raspoređenih u 14 baza.

U GPS centru koji se također nalazi u prostorima glavne baze Zimske službe na Žitnjaku instaliran je sustav za rano otkrivanje poledice i leda na kolniku, koji putem senzora na 17 odabranih lokacija - mostovima, nadvožnjcima, brdskim dionicama dojavljuje trenutačno stanje kolnika (temperaturu kolnika, temperaturu zraka, vlažnost kolnika i ledišta s obzirom na slanost kolnika, padaline, maglu).

Radovi Zimske službe izvode se u četiri stupnja pripravnosti i dvije razine prednosti. Ukuno se rali i posipava 2.526 kilometara prometnica, od čega u prvoj razini prednosti 1.090 kilometara, a u drugoj razini 1.436 kilometara.

Vremenska prognoza za nedjelju

U Hrvatskoj će u nedjelju biti pretežno oblačno s oborinama, u unutrašnjosti će padati snijeg kojeg će biti od 5 do 20 centimetara dok se obilniji očekuje u gorskim predjelima, priopćeno je iz Hidrometeorološkog zavoda.

Na Jadranu će padati kiša, u Dalmaciji ponegdje jača uz mogućnost grmljavine, a na sjevernom dijelu mjestimice susnježica i snijeg. Poslijepodne i osobito navečer očekuje se prestanak oborina te sa zapada i djelomično razvedravanje. Puhat će većinom umjeren, u gorju i jak sjeveroistočnjak.

Na sjevernom i srednjem Jadranu jaka i olujna bura, na južnom Jadranu još prijepodne jako jugo. Temperatura zraka većinom će biti od -7 do -2, na sjevernom Jadranu od 0 do 5, a na srednjem i južnom od 6 do 12 °C. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene