Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sredstva iz fondova EU

Univerzijada 2016.: Što će Zagreb dobiti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grad Zagreb priprema se za europsku Univerzijadu u srpnju 2016., dokad se planira urediti više sportskih, prometnih i komunalnih objekata, u što će biti uloženo oko 1,5 milijardi kuna.

Na Europskim sveučilišnim igarama, kojima će 2016. Zagreb i Rijeka biti domaćini, nastupit će oko 5.500 studenata sportaša iz 45 europskih zemalja i s tristotinjak sveučilišta. Mladi europski sportaši natjecat će se u 19 sportova i dva sporta za studente s invaliditetom, a pritom će koristiti 40 sportskih objekata u Zagrebu i 15 u Rijeci.

Pročitajte i ovo Prosvjed ispred rasadnika Zrinjevca - 1 Nije bio rado viđen gost Incident na prosvjedu, Zagrepčani potjerali bivšeg čelnika oporbe: "Imat ćeš svoju presicu, ajde makni se" Proslava Nove godine u Hrvatskoj - 3 Radosan ulazak u Novu godinu Zabavni program, pjesma, veselje: Pogledajte kako su izgledali dočeci Nove godine širom Hrvatske

Bandić: Polizat ćemo asfalt i pojesti snijeg

Tijekom 12 dana trajanja Univerzijade sudionici će biti smješteni u studentskim domovima u Zagrebu i u Rijeci. "Procjena ukupnih ulaganja u sportske objekte je oko 1,5 milijardi kuna. Ta će se sredstava dobrim dijelom osigurati iz fondova EU", rekao je pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić.

Obnova studentskih domova

Do Univerzijade planira se temeljita obnova dvaju studentskih domova: Stjepan Radić i Cvjetno naselje, u što će biti uloženo 290 milijuna kuna europskih sredstava. "Time će se podići standard smještaja na visoku europsku razinu u oba doma", najavljuje Lovrić.

Za sportske objekte planirano je 136 milijuna kuna u okviru minimalnog programa obnove, a u to su uključene sanacije, rekonstrukcije i izgradnje nekolicine školskih i sportskih dvorana, nogometnog stadiona "Zagreb", NK "Rudeš", nogometnih igrališta i sportsko-rekreacijskih centara. Na Rekreacijsko-sportskom centru Jarun planira se uređenje sportskih borilišta, tribina i popratnih sadržaja te svlačionica, klimatizacija i informatizacija dvorana.

Dovršetak Maksimirskog stadiona

Iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport ističu da imaju u planu i velike projekte s kojima Grad Zagreb aplicira na fondove EU, pa su tako izdvojili temeljitu rekonstrukcija Doma sportova, za što treba oko 550 milijuna kuna, a to bi ujedno bila najveća investicija.

Slijedi dovršetak Maksimirskog stadiona s oko 250 milijuna kuna, dok se za 150 milijuna kuna planira izgradnja velike polivalentne studentske sportske dvorane kod Studentskog doma "Stjepan Radić" na prostoru kod Kineziološkog fakulteta (Zapadni sveučilišni kampus). U planu je i izgradnja ragbi centra u Zagrebu za 20 milijuna kuna.

Denivelacija rotora na Remetincu

Kad je riječ o kapitalnim prometnim projektima, planira se izgradnja Šarengradske ceste i denivelacija Rotora u Remetincu. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jedan je od članova Organizacijskog odbora europske Univerzijade i osnivač zagrebačkog Organizacijskog odbora 3. Europskih sveučilišnih igara Zagreb - Rijeka 2016.

Bandić je već bio najavio ulaganja u zagrebačke sportsku i prometnu infrastrukturu, podsjećajući kako se u sportske objekte, osim Arene, nije ulagalo od Univerzijade 1987. No, ima i onih koji tvrde da je to "dobar Bandićev spin" za konačno uređenje Maksimirskog stadiona, za koji se namjerava utrošiti do 250 milijuna kuna.

'To je sve u našem interesu'

"Iz gradskog proračuna to se sigurno neće financirati, a hoćemo li za to dobiti neka druga sredstava, hoće li 'oživjeti' Gradski ured za EU fondove i hoće li se angažirati privatni kapital, on (Bandić) vjerojatno zna odgovore na ta pitanja", izjavio je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor.

"Kao Zagrepčanin i predsjednik Gradske skupštine volio bih da privučemo kapital i dobijemo što više novih objekata. To je sve u našem interesu. Zagreb se preporodio nakon Univerzijade 1987.", dodao je Kosor. Iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport poručuju kako se organizacijom Europskih sveučilišnih igara žele stvoriti preduvjeti dugoročnog razvoja studentskog sporta u Zagrebu i u Hrvatskoj.

"Kroz pripremu za odvijanje manifestacije želimo ubrzati procese razvoja sporta u Zagrebu i Rijeci te stvoriti preduvjete za novi zamah u razvoju cjelokupnog sporta, a naročito studentskoga sporta u Hrvatskoj. Osim toga, budući da će se u oba grada prethodno napraviti građevinske i druge pripreme, Zagreb i Rijeka će doživjeti svojevrsnu renesansu u svakom pogledu", navode iz tog ureda.

Europske sveučilišne igare Zagreb - Rijeka 2016. bit će najveće sportsko natjecanje ikada održano u Hrvatskoj, veće od Univerzijade 1987. i Mediteranskih igara u Splitu 1979. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene