Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Načelnik policije je uvjeren

'Zagreb je siguran grad'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Načelnik Policijske uprave zagrebačke Tomislav Buterin ocijenio je danas da je grad Zagreb siguran grad i naveo kako su u policiji posebnu pažnju posvetili prevenciji i suzbijanju maloljetničke delinkvencije i obiteljskog nasilja

Zastupnike na sjednici zagrebačke Gradske skupštine Buterin je izvijestio o stanju i kretanju osnovnih sigurnosnih pokazatelja na području Zagreba u 2011. napominjući da se 60 posto kriminaliteta događa u centru grada, na Trešnjevki, Črnomercu, Maksimiru Peščenici i Novom Zagrebu.

'Lani je bilo 11 ubojstva i 33 pokušaja i svi su slučajevi razriješeni', rekao je načelnik PUZ-a. Naveo je da je u Zagrebu 2011. bilo i više od 18 tisuća kaznenih djela, više od 12 tisuća prekršaja protiv javnog reda i mira, oko 150 tisuća prometnih prekršaja i oko 10 tisuća prometnih nezgoda.
 

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Zagrebu Žuti meteoalarm Nevrijeme pogodilo Zagreb: Na dio grada pala tuča, pogledajte koji su kvartovi najgore prošli Gužve na biračkim mjestima u Zagrebu Građansko pravo VIDEO/FOTO Građani pohrlili na glasanje: Velike gužve na mnogim biralištima u Zagrebu

Upozorio je i na povećani broj kaznenih djela imovinskog kriminaliteta što, rekao je, generira oko 200 stanica za otkup zlata koje su naglo niknule, a ne zadovoljavaju nikakve tehničke uvjete za provjeru.

'Moramo poslati poruku da se nasilje i kriminal ne isplate', kazao je predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić. Zanimala ga je jesu li uhićeni počinitelji maloljetničkog nasilja i kako povećati broj policajaca koji bi prevenirali kriminal budući ima dojam da ih je na ulici premalo.

Alen Ostojić (HSLS) podržao je tu inicijativu i ustvrdio da bi se trebao povećati i broj policijskih postaja, a istog mišljenja je i Stanko Gačić (HDZ).

Nezavisni zastupnik Josip Kregar rekao je da se s ocjenom da je Zagreb siguran grad neće složiti oni kojima se nešto desilo i koji su žrtve, no pozitivnim ocjenjuje što u PUZ nisu stali samo na tim tvrdnjama nego i dalje rade na prevenciji i smanjenju kriminaliteta.

Nakon što su prihvatili izvješće PUZ-a za 2011., gradski zastupnici prihvatili su i izvješće o provedbi Zagrebačke strategije zaštite od nasilja u obitelji u istoj godini.

Iz SDP-a, HSU-a i nezavisne liste Tatjane Holjevac zajednički su poručili kako su alarmantni podaci prema kojima svakoga dana 10-ak žena zatraži pomoć i zaštitu od nasilja i naglasili važnost edukacije žena i senzibiliziranja javnosti na te probleme. Smatraju i da je 7,7 milijuna kuna za ispunjavanje Strategije nedovoljno i za novi ekonomski početak žena-žrtava nasilja u obitelji.

Program zapošljavanja i ekonomske neovisnosti žena žrtava nasilja u obitelji neophodan je, smatra i Morana Paliković Gruden (HNS) te navodi kako bi bilo dobro razmisliti o što skorijem uvođenju instituta promjene identiteta kako bi se žrtve nasilja i na taj način dodatno zaštitile.

Margareta Mađerić (HDZ) smatra da su u Autonomnoj ženskoj kući kapaciteti premali, a imala je zamjerku na Ministarstvo pravosuđa jer bi se, smatra, u rješavanje tog pitanja trebalo više uključiti. (Hina)

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene