Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Futuristička Pula

Zadar ima morske orgulje, a pogledajte što će dobiti Pula

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Godinama je Zadar pobirao nagrade za sve što je tamo izgrađeno. No, kako stvari stoje, Pula bi ga mogla zamijeniti.

Taj grad, najpoznatiji po Areni, uskoro bi mogao dobiti novi zaštitni znak, odnosno mjesto po kojem će Pula biti drugačija. Riva, ali ne samo obična riva. 'Mi u starom dijelu grada uspostavljamo vezu grada sa morem. uz to osmišljavamo cijeli potez podno Arene kao Park otkrića a uz to usvajamo novi teritorij prema sjeveru', pojašnjava Marko Vitković, član projektantskog tima.

Pročitajte i ovo Gradonačelnik Pule Filip Zoričić krivotvoreni potpis Gradonačelnik Pule: "Predsjednica Gradskog vijeća više nema moju podršku, vrijeme je za izbore" Ilustracija nedostatak liječnika ''Pa kako je to moguće?!'': Rekli mu da nema dežurnog liječnika na hitnoj, imamo odgovor bolnice

Areni ne žele konkurirati, ali Puli žele novim zaštitnim znakom oplemeniti život. Ne samo stanovnicima nego i turistima. 'Stvorit će jedan ugodan prostor za boravak dnevni i noćni boravak u gradu', dodaje Vitković.

Glavnu novost predstavljaju pontoni koji se međusobno isprepliću i nadopunjuju. A Rivi bi trebali pružiti cijeli niz novih sadržaja. 'To su kao neki programi koji su zakačeni za rivu, neki se mogu micati kao taj ta Scena pa se može pomaknuti ispred Arene za neki događaj', dodaje Janko Velnić, isto tako član projektantskog tima.

'Promjenjive su visine koje mogu razne scenarije utjeloviti: od samog gledališta, nekakvih predstava, projekcija, do raznih drugih sadržaja', pojašnjava Vitković. Ukupno pet pontona Rivi će udahnuti novi život. Šetnice, bazeni, restorani, kino. Dodatnim pontonom u starom dijelu grada, rasteretiti će promet. Najnovijim rješenjima zadovoljni su i građani Pule.

'Sve najbolje mislim, ovom gradu to treba', kaže jedan građanin Pule. 'Konačno će grad poprimiti neke turističke konotacije', dodaje drugi. Replikom kako je već nazivaju, Arene na vodi, Pula će moći konkurirati mnogim svjetskim odredištima. A novim nagrađenim arhitektonskim rješenjem upisuje novi uspjeh u urbana rješenja. Prvi je postigla izgradnjom OŠ Veli vrh.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene