Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gotovina poručuje:

'Pišimo nova poglavlja naše priče, svanulo je jutro u Hrvatskoj!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ante Gotovina u subotu je boravio u Zadru. Primio je povelju počasnog građanina i održao govor tisućama okupljenih, koji donosimo u cijelosti.

Ante Gotovina ispred crkve svete Marije na zadarskom Forumu obratio se tisućama okupljenih građana koji su pjesmom, transparentima i zastavama pozdravljali generala. "Zadre moj, dragi moji prijatelji, čast mi je i zadovoljstvo nakon 12 godina biti ovdje zajedno s vama i proslaviti Dan grada. Zadar je moj grad, naš grad", poručio je na početku svoga obraćanja okupljenim Zadranima na Forumu.

Zadar je hrvatski grad koji je kroz svoju burnu povijest bio najjači kada je bilo najteže, a zahvaljujući hrabrim braniteljima izvojevali smo pobjedu, rekao je general Gotovina, te poručio: "Vojno redarstvena operacija Oluja, kao i cijeli Domovinski rat danas pripadaju našoj zajedničkoj svijetloj povijesti. Šesnaestog studenog ove godine međunarodna zajednica, posredstvom Haškog suda je potvrdila - Domovinski rat bio je pravedan", rekao je general Gotovina, te dodao da smo bili pobjednici u ratu, a moramo biti pobjednici i u miru.

"U Hrvatskoj je svanulo, nova poglavlja hrvatske priče čekaju da ih zajedno napišemo. Moramo punim jedrima zaploviti u novo vrijeme. I svojim djelima postati pobjednici u miru. U godini koja je pred nama zauzet ćemo svoje mjesto za stolom europske obitelji kojoj oduvijek pripadamo. Ne smijemo se prepustiti malodušju, nismo ni 1991. godine, bez hrabrosti ne bismo se obranili i danas ovdje uspravno stajali," rekao je general Gotovina, te dodao "neka se u Lijepoj našoj svaki građanin budi s uvjerenjem da je ovo zemlja u kojoj će ostvariti svoje snove, biti idući Luka Modrić u nogometu, maestro Šutej ili Ivan Meštorvić u umjetnosti ili Nikola Tesla u znanosti".

Na kraju obraćanja general Gotovina je poručio: "Dragi Zadrani sve je pred nama, sve ovisi o nama, zajedno pišemo novo poglavlje povijesti. Svanulo jutro je u Hrvatskoj!", rekao je Gotovina, koji je govor održao s naočalama jer mu je posljednjih godina u haaškom pritvoru oslabio vid. Potom je pustio bijelu golubicu - simbol mira, te nakon što se pozdravio s okupljenim Zadranima, otišao u crkvu sv. Marije gdje je posjetio benediktinke.

Pročitajte i ovo Sudar automobila Ugašen još jedan život Prometna nesreća u okolici Zadra: Poginula je jedna osoba, očevid u tijeku Centar za mlade Zadar - 3 u očekivanju Godota Sramotan primjer nebrige: U velebnu zgradu uložili šest milijuna eura, a zjapi prazna

>> Kolektivna euforija oko oslobođenja generala još uvijek vlada

General Gotovina održao je i ujutro kratki govor na primanju u zgradi Zadarske županije, gdje se sastao s tamošnjim načelnicima, gradonačelnicima i županom.

Zahvalivši, general Gotovina je rekao da smo u ratu govorili o jakim snagama, te da danas vidi jake snage u miru i da je to zaista impresivno. "Uistinu sam sretan što sam ovdje, da mogu proslaviti Dan grada Zadra s mojim prijateljima. Moji dosadašnji dojmovi su predivni, od Zagreba putem do Zadra i Pakoštana, sretan sam onime što vidim. Lijepi Zagreb koji je puno ljepši nego što je bio, autocesta, predivna mjesta, općine i gradovi koji se lijepo razvijaju. Stvarno imamo sve što nam je potrebno, samo trebamo gledati naprijed i uživati u tome, i stvarati još bolje i bolje za buduće naraštaje. I to je ispred nas," poručio je general Gotovina.

Iznenađenje za Gotovinu

Njegovim riječima okupljeni su nazdravili šampanjcem, a generalu su iznenadili ponudivši ga napitkom zvanim 'zavajun' - radi se o napitku od jaja koji je general Gotovina pio u djetinjstvu.

Zadar svoj Dan i blagdan svetoga Krševana ove godine slavi posebno svečano u ozračju posjeta i dočeka generala Ante Gotovine, koji je nazočio svečanoj sjednici Gradskoga vijeća u zadarskom Hrvatskom narodnom kazalištu. "Danas je poseban dan u Zadru, slavimo Dan našega grada i slobodu našeg počasnog građanina generala Ante Gotovine", poručio je okupljenim uzvanicima gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić.

Generalu Gotovini su zatim Povelju počasnog građanina Grada Zadra iz 2001. uručili tadašnji predsjednik Gradskog vijeća Davor Aras i tadašnji gradonačelnik Božidar Kalmeta. Gotovina je dobio i Nagradu Grada Zadra iz 2011. godine. Zahvalivši tadašnjem predsjedniku Gradskoga vijeća Davoru Arasu i svim vijećnicima i Zadranima na ukazanoj časti, general Gotovina je rekao da mu je drago da danas nakon gotovo 12 godina može primiti povelju počasnoga građanina Zadra.

Istovremeno, i Đurđevac danas dočekuje svog heroja Mladena Markača.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene