Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOMINACIJA ZA PROVJERENO

''Plakali smo zajedno, smijali se, izborili vrlo važne i bitne pobjede. Još vjerujemo da novinarstvom možemo spasiti svijet"

Ivana Paradžiković (Foto: PR) - 4
Ivana Paradžiković (Foto: PR) - 4 PR
Aktualno Galerija Ivana Paradžiković (Foto: PR) - 2 Ivana Paradžiković (Foto: PR) - 2 Foto: PR Ivana Paradžiković (Foto: PR) - 4 Ivana Paradžiković (Foto: PR) - 4 Foto: PR Ivana Paradžiković (Foto: PR) - 3 Ivana Paradžiković (Foto: PR) - 3 Foto: PR +0 Ivana Paradžiković (Foto: PR) - 1 Galerija 1/4 >>
Najgledanija domaća istraživačka emisija Provjereno još jednom je zaradila vrijednu nominaciju za nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine.

I u 2018. godini ekipa emisije Provjereno svojim je pričama nastavila mijenjati društvo nabolje, a pozitivne reakcije mnogobrojne publike nisu izostajale. Njihov je rad i trud prepoznao žiri Večernjakove ruže. Urednica emisije Ivana Paradžiković ne može biti ponosnija.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zvonimir Rusjan - 5 izgubili dokumentaciju Na mirovinu je čekao 14 godina, a onda se uključilo Provjereno: "Mislio sam da će ići brže, ali ovako..." Centar zatajio bolest posvojene djece - 9 donosi Provjereno Centar je majkama posvojenih dječaka prešutio stravičnu istinu, a onda ih dodatno šokirao: "Nisam vjerovala svojim ušima"

Što vama osobno znači nominacija za Večernjakovu ružu? Je li očekivana?

Potpuno je neočekivano stigla, i to u vrijeme kada smo slavili 500. emisiju Provjerenog, pa smo je doživjeli kao svojevrsni dar! Ponosni smo svi u redakciji na nominaciju jer ipak ona znači svojevrsno priznavanje profesionalaca iz struke da smo doživljeni među najboljima u svom poslu. Već odavno znamo što gledatelji misle o nama. Da nas vole i cijene, vidimo svakog petka kada stigne izvještaj o gledanosti, ali biti nominiran znači da i stručni žiri respektira to što radimo i kako to radimo.

S obzirom na to da niste prvi put nominirani, očekujete li ove godine nagradu?

Nikada je ne očekujemo, ali joj se, naravno, nadamo. Konkurencija je opaka. Nije se lako za istu nagradu boriti sa spektakularnim TV showovima. Tamo je sve blještavo, svi su sretni i te emisije služe za razonodu, dok mi otvaramo teške, uznemirujuće teme. Ali oni koji nas gledaju znaju da većini priča nakon objave u Provjerenom slijedi sretan rasplet, tako da kod nas sve na kraju bude dobro.

Koja je priča/priče obilježila vašu godinu?

U prošloj godini otvorili smo priču o mitu u zdravstvu, smijenjen je liječnik s mjesta šefa kardiokirurgije koji je optužen za uzimanje mita za operaciju u splitskom KBC-u, a istraga je u tijeku. Vulgarni ortoped iz jedne zagrebačke bolnice, kojem godinama nitko nije mogao ništa, nakon priče u Provjerenom dobio je otkaz zbog neprihvatljivog odnosa prema pacijentima, a oduzeta mu je i licenca na godinu dana.

Roberta Matalina, koji je skupljao humanitarnu pomoć lažno tvrdeći da je bolestan, raskrinkali smo pred kamerama, protiv također prevaranta tate Slavena podignuta je optužnica. Bilo je i pregršt priča koje su nakon emitiranja dobile sretan kraj. Suze djevojčice Ružice koja je u školu mogla svaki drugi dan jer nije bilo prijevoza do njezina sela ganule su cijelu zemlju i rješenje je pronađeno odmah sutradan. Vidjeli su to i srednjoškolci iz Vinkovačkih Banovaca koji su nam se javili, pa je i njihov problem s prijevozom do škole koji ih je godinama mučio također riješen.

Riješen je i problem sa smećem na Savici nakon Provjerenog, na koji su građani godinama ukazivali, molili i apelirali za pomoć. Obitelji Herak i Brajković uselile su u svoje nove domove nakon naših reportaža, i zaista je neprocjenjivo znati da si nekome tako utjecao na život.

Kiki, Kristijan Trupković, imao je samo jednu želju, pronaći posao, a zbog invaliditeta mu je to bilo nemoguće. Onda se i nakon te emisije dogodilo čudo, kada je predsjednik uprave jedne velike kompanije gledao Provjereno i sutradan je Kikiju ponuđen posao. Plakali smo zajedno, smijali se, izborili vrlo važne i bitne pobjede. Kada podvučemo crtu, bila je to vrlo uspješna godina.

Koja vam je bila najdraža, a koja najteža priča tijekom godina?

Jedna od najdražih su Milan i Matija, samohrani otac i sin. Priča je to koja je odjeknula ne samo zemljom već i mnogo dalje. Predivno ispričana, predivno snimljena, predivno smontirana. Pogodila se savršena ekipa, talent Maje Medaković na toj je priči došao do punog izražaja, njezine riječi gledatelja gađaju ravno u srce. Svaki kadar koji su snimili Danijel Benko i Žarko Sušac su bili spektakularni, a zatim je to sve uobličio Marko Boško u najljepšu priču koju smo ikada objavili. Matija i Milan tata su i sin kakvi se rijetko viđaju, posebna kategorija ljudi, ušli su nam u srca prije više od 5 godina i tamo su i dandanas. Maja je za tu priču dobila HND-ovu nagradu Marija Jurić Zagorka za najbolju televizijsku priču.

Najtežih je, s druge strane, jako puno. Svaka žrtva koja nam se javi, bila ona žrtva obiteljskog nasilja, zlostavljanja ili nepravde bilo koje vrste, duboko nas uznemiri. Mi ne uzimamo distancu i ne možemo da nas se to ne tiče. Naprotiv, uzimamo to sve s vrlo velikom odgovornošću i poštovanjem prema našim sugovornicima.

Nedavno je emitirana 500. epizoda Provjerenog. Znamo da ste ponosni na tim koji radi s vama, ali možete li istaknuti neki trenutak zbog kojeg baš znate da je sve to godinama vrijedilo?

Svaki put kada stigne zahvala nekog od naših sugovornika. Svakog jutra nakon emisije kada shvatimo da je zahvaljujući nama jedan problem manje, jedna nepravda ispravljena, jedan život spašen. To nam je najveća nagrada, za to živimo. Još uvijek vjerujemo da je novinarstvo plemenit poziv i da njime možemo spasiti svijet. Jedan po jedan slučaj, mi to iz četvrtka u četvrtak svima i dokazujemo.

 Za Provjereno u kategoriji TV emisija godine možete glasati putem kupona, SMS-a ili telefonom do 15. ožujka. Detaljne informacije o glasanju dostupne su na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene