Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve ostalo nebitno

Za predsjednika je dovoljno biti Hrvat i punoljetan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deset tisuća potpisa uz punoljetnost i državljanstvo jedini su uvjet za kandidaturu. Za razliku od gotovo svih drugih zanimanja osoba koja želi biti predsjednik ne mora biti ni radno sposobna, ni zdrava, a nitko je neće pitati ni za godine.

Predsjednik republike, osoba koja po usatvu zastupa državu u zemlji i svijetu i po zakonu može biti svaki punoljeti Hrvat. Za predsjednika Republike Hrvatske mogu biti birani hrvatski državljani s navršenih 18 godina. Je li ta osoba radno sposobna, boluje li od teških fizičkih ili možda psihičkih bolesti, je li kažnjavana pri kandidaturi nije važno, jer uz državljanstvo i punoljetnost, potrebni su još samo potpisi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I koliko će nas to koštati? VIDEO: Tko će kome pjevati na izborima? Slika nije dostupna Mišljenje građana Istraživanje: Kojem kandidatu je sklon Mesić!

>> U ponoć počinje predizborna ludnica

Kandidati za predsjednika RH su svi koji su predloženi od jedne ili višepolitičkih stranaka i podržani pravovaljano prikupljenim potpisima, najmanje10.000 birača, ili koji su predloženi od birača na temelju pravovaljano prikupljenih najmanje 10.000 njihovih potpisa. Bivši predsjednik Vrhovnog suda smatra kako bi se zakon moglo poboljšati i tako smanjiti navalu kandidata. 'Njegova naniža eventualno najviša životna dob eventualno prijašnja osuđivanost i poslovna sposobnost koju držim svaki od predsjedničkih kandidata mora imati', objasnio je Krunislav Olujić, bivši predsjednik vrhovnog suda.

>> Predsjednički kandidati kreću po potpise

Dio ustavnopravnih stručnjaka smatra da liječnička potvrda ne bi trebala biti uvjet za kandidaturu. No svi se slažu potvrda o nekažnjavanju i dokaz radne sposobnosti svakako. 'Držim da se ni jedan predsjednički kandidat ne bi smio skrivati iza tjanosti podataka, jer kandidaturom postaju javna ličnost i da za slučaj izbora ne bi sve nas građane, a posebice svoje, birače doveo u zabludu', pojasnio je Olujić. Pred nama kampanja, a ona je smatra dio pravne struke dovoljan vremenski period da se detektiraju krupni problemi pojedinih kandidata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene