Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mirovine bivših pripadnika HVO-a

Za mirovine HVO-a 8 puta više novca nego za škole?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo za mirovine bivših pripadnika HVO-a Hrvatska će u ovoj godini izdvojiti oko 700 milijuna kuna.

To je gotovo osam puta više od novca za kapitalne investicije u školstvu za što je država u proračunu osigurala oko 90 milijuna kuna. Za cijelu kulturu Vlada daje 1 milijardu kuna koliki je proračun Ministarstva kulture, 200 milijuna kuna od države dobivaju sveučilišta u Rijeci i Splitu, a vatrogasci skromnih 14 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović Nova objava na Facebooku Milanović se ponovo oglasio: "Imamo inflaciju pohlepe! Država to može riješiti" Ilustracija objavio HZMO Dio umirovljenika trlja ruke: Počinje isplata dodatka, objavljeno kada

Od 700 milijuna koje izdvajamo za HVO, 200 milijuna kuna su naše obveze iz ugovora s BiH koji je stupio na snagu prije tri godine, piše Jutarnji list. Krajem 2005. naša Vlada s BiH je potpisala međudržavni ugovor o suradnji na području prava pripadnika HVO-a. Danas, tri godine kasnije mirovine iz proračuna prema tom ugovoru prima 6406 bivših pripadnika HVO-a i potrebno je 207 milijuna kuna godišnje.

Iz proračuna se isplaćuje razlika do iznosa braniteljske mirovine u Hrvatskoj

No, osim na temelju spomenutog ugovora iz 2005., Hrvatska već nekoliko godina izdvaja i za mirovine oko 6500 bivših vojnika HVO-a koji su u sustavu mirovinskog osiguranja kao pripadnici HV-a. Za njihove mirovine godišnje odlazi gotovo 500 milijuna kuna jer oni primaju samo hrvatsku imovinu što znači da Hrvatska trenutno daje 700 milijuna kuna za mirovine HVO-a.

Ugovorom se Hrvatska obvezala pomagati svoje državljane, invalide HVO-a i članove obitelji poginulih s obzirom na to da je mirovina koju primaju od BiH mala. Iz proračuna im se isplaćuje razlika do iznosa braniteljske mirovine u Hrvatskoj, piše Jutarnji. Tako danas invalidi HVO-a primaju prosječno 2800 kuna mjesečno mirovine od HZMO-a, a članovi obitelji poginulih 3067 kuna. Oni, pak, koji su u sustavu kao pripadnici HV-a dobivaju prosječnu braniteljsku mirovinu od 5400 kuna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene