Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poznate i lokacije

Za nacionalni stadion - 11 crkava: Kako bi trebao izgledati dogovor države i Zagrebačke nadbiskupije

Aktualno Galerija Stadion Maksimir, ilustracija - 1 Stadion Maksimir, ilustracija - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Stadion Maksimir, ilustracija - 2 Stadion Maksimir, ilustracija - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Stadion Maksimir, ilustracija - 3 Stadion Maksimir, ilustracija - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Zagrebačka katedrala, ilustracija Galerija 1/4 >>
Zagrebačkoj nadbiskupiji jedanaest novih crkava, a stadionu na Maksimiru novi izgled - tako bi trebao izgledati konačan dogovor zamjene zemljišta. Nadbiskupija želi da joj se za oduzeto zemljište dodijele druge parcele u Zagrebu na kojima bi mogla izgraditi crkve.

Za nacionalni stadion na Maksimiru - 11 crkava. Toliko bi Nadbiskupija od države dobila lokacija za zamjenu zemljišta na Maksimiru i oko njega.

"Mi smo sada u postupku da se Nadbiskupija obešteti s jedne strane, a s druge strane taj prostor koji je već sada priveden namjeni, to je stadion u Maksimiru koji koristi Dinamo, da se osiguraju u imovinsko-pravnom smislu potpuno riješeni vlasnički odnosi kako bi se moglo prići izgradnji nacionalnog stadiona", rekao je Branko Bačić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Iz minute u minutu Rastu vodostaji rijeka, zbog obilnih kiša prijete poplave. Poslano prvo upozorenje SRUUK-a za jedno područje

"Dok ne bude čisto vlasništvo, ne može doći ni do kakve investicije u maksimirski stadion, znači to je nulta točka za bilo što drugo", poručio je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

Poznate su i lokacije budućih crkava. To su: Botinec, Sveta Klara - Podbrežje, Jakuševec, Blato, Jelkovec - Sopnica, Sesvetski Kraljevec - Sesvetska Sela, Kajzerica, Špansko zapad, Trnjanska Savica i Rudeš.

Koliko će ta zamjena stajati državu, ministar ne otkriva.

"Mi smo procijenili vrijednost zemljišta koje je Crkvi oduzeto, a sada kada budemo sklopili sporazum, onda ćemo kroz sporazum svaku parcelu, svako građevinsko zemljište koje je namijenjeno upravo za društvenu namjenu, upravo za izgradnju vjerskih objekata procijeniti. Kada budemo mogli procijeniti, onda ćemo dati točan iznos", objasnio je Bačić.

Većina zemljišta koje država mora otkupiti u privatnom je vlasništvu.

"Radi se o zemljištima na kojima je već u urbanističkom planu omogućena izgradnja isključivo vjerskih objekata, znači to je T8 namjena u urbanističkom planu i ukoliko se na tim zemljištima radi o privatnom vlasništvu država će to zemljište kupiti i obeštetiti Nadbiskupiju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čestitke! Netko je bogatiji za nevjerojatnih 117 milijuna eura! Poznato i gdje ide Eurojackpot

Dogovor između države Zagrebačke nadbiskupije i Grada Zagreba trebao bi biti gotov do početka rujna. Upit o zamjeni zemljišta Dnevnik Nove TV poslao je i Zagrebačkoj nadbiskupiji, no u ovom trenutku, kažu, ne žele ništa komentirati, donosi reporter Vanja Margetić.

Oko novog stadiona trebali bi biti i objekti koji donose zaradu, poput hotela i restorana. No, ono važnije, reprezentacija će napokon dobiti svoj dom.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene