452296
452296
452296
452296
452296

'Često ga vidim, dođe uza žicu. Ja reflektorom svijetlim, on stoji'

  • , 04.10.2016., 08:04
  • Autor:
  • komentara

Stanovnici Lišana Ostrovičkih u zaleđu Zadra godinama se bezuspješno bore s vučjim napadima na stoku.

 
 
 
 
Vukovi siju strah u Lišanima Ostrovičkim (Video: Dnevnik Nove TV)
Vukovi siju strah u Lišanima Ostrovičkim (Video: Dnevnik Nove TV)

Unatoč šteti i pretrpljenom strahu, rješenja nema ni od nadležnih službi - vuk je zakonom zaštićena vrsta, a kazna za ilegalni odstrel iznosi 40 tisuća kuna.

Ugriz psa čuvara najnoviji je dokaz napada vuka u Lišanima Ostrovičkim. ''Došao sam k njemu i osvijetlio vuka. Bacio sam dvije petarde da ga uplašim. Ovce se sve podigle na noge'', ispričao je Marko Mamić.

Zbog opasnosti Marko često i prespava kraj svog stada. U polju nedaleko od naselja predator se gotovo udomaćio.

''Često ga vidim, dođe uza žicu. Ja reflektorom svijetlim, on stoji. Zimi dođe oko kuća, ima njuh kud ovce prođu'', priča Marko.

Vuk je napravio štetu i u Stipinom stadu. Za 9 usmrćenih ovaca Stipe je dobio odštetu od 2700 kuna. A da je vuka odstrijelio, platio bi kaznu od 40 tisuća kuna.

Mještanima je prekipjelo kada je prije dvije godine vuk napao stado 200 metara od škole. Općina je od Ministarstva zaštite okoliša tada zatražila odobrenje odstrela. Ali nije ga dobila, uz objašnjenje:

''Osnova za hitnu intervenciju postoji ako pojedini vuk ili skupina vukova ponavljano dolazi na isto mjesto u blizini ljudskih naselja, ako pri tome pokazuje smanjeni strah od ljudi, ponovljeno radi štete istog tipa, a dodatne mjere zaštite i tjeranja vukova nisu pomogle'', poručuju iz Ministarstvo zaštite okoliša.

Mještani upozoravaju da se upravo to i događa. Vukovi siju strah, a pomoći nema sve dok se ne procijeni da je pravo vrijeme za odstrel. Samo da opet ne bude kasno.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se