Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KRVOLOČNE ŽIVOTINJE SIJU STRAH U ZADARSKOM ZALEĐU

'Često ga vidim, dođe uza žicu. Ja reflektorom svijetlim, on stoji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovnici Lišana Ostrovičkih u zaleđu Zadra godinama se bezuspješno bore s vučjim napadima na stoku.

Unatoč šteti i pretrpljenom strahu, rješenja nema ni od nadležnih službi - vuk je zakonom zaštićena vrsta, a kazna za ilegalni odstrel iznosi 40 tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Sudar automobila Ugašen još jedan život Prometna nesreća u okolici Zadra: Poginula je jedna osoba, očevid u tijeku Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće

Ugriz psa čuvara najnoviji je dokaz napada vuka u Lišanima Ostrovičkim. ''Došao sam k njemu i osvijetlio vuka. Bacio sam dvije petarde da ga uplašim. Ovce se sve podigle na noge'', ispričao je Marko Mamić.

Zbog opasnosti Marko često i prespava kraj svog stada. U polju nedaleko od naselja predator se gotovo udomaćio.

''Često ga vidim, dođe uza žicu. Ja reflektorom svijetlim, on stoji. Zimi dođe oko kuća, ima njuh kud ovce prođu'', priča Marko.

Vuk je napravio štetu i u Stipinom stadu. Za 9 usmrćenih ovaca Stipe je dobio odštetu od 2700 kuna. A da je vuka odstrijelio, platio bi kaznu od 40 tisuća kuna.

Mještanima je prekipjelo kada je prije dvije godine vuk napao stado 200 metara od škole. Općina je od Ministarstva zaštite okoliša tada zatražila odobrenje odstrela. Ali nije ga dobila, uz objašnjenje:

''Osnova za hitnu intervenciju postoji ako pojedini vuk ili skupina vukova ponavljano dolazi na isto mjesto u blizini ljudskih naselja, ako pri tome pokazuje smanjeni strah od ljudi, ponovljeno radi štete istog tipa, a dodatne mjere zaštite i tjeranja vukova nisu pomogle'', poručuju iz Ministarstvo zaštite okoliša.

Mještani upozoravaju da se upravo to i događa. Vukovi siju strah, a pomoći nema sve dok se ne procijeni da je pravo vrijeme za odstrel. Samo da opet ne bude kasno.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene