Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog skidanja dvojezičnih ploča

Branitelji traže obustavu postupka protiv Živkovića: Žele i da mu se isplati naknada zbog poniženja i duševnih boli

Ćirilica u Vukovaru (Foto: Dnevnik.hr)
Ćirilica u Vukovaru (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ćirilica u Vukovaru (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Savjet za branitelje Vukovarsko-srijemske županije zatražio je u ponedjeljak obustavu postupka protiv vukovarskog branitelja i oca dvojice sinova poginulih u u Domovinskom ratu Marijana Živkovića poručujući kako je riječ o ''protuustavnom i protuzakonitom sudskom progonu koji se vodi već šestu godinu".

Na Općinskom sudu u Vukovaru nedavno je počeo ponovljeni sudski postupak protiv Marijana Živkovića zbog razbijanja dvojezične ploče na zgradi Policijske postaje u rujnu 2013. godine. 

Pročitajte i ovo Predrag Matić Revitalizacija istoka Matić iz Vukovara poručio: "Ovako više ne može, Slavonija nije zadnja rupa na svirali" Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu

Kako županijski Savjet za branitelje ističe u priopćenju, u vrijeme mandata Zorana Milanovića u Vukovaru su, protivno članku 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, nasilno postavljene ćirilične ploče pod okriljem noći i unatoč upozorenjima vukovarskih i drugih hrvatskih branitelja da to ne čine.

Po ocjeni Savjeta za branitelje tadašnja je vlast svjesno i bahato kršila zakon i Ustav, ignorirala upozorenja branitelja i potom krenula u kazneni i prekršajni progon svih koji su uklanjali protuzakonito i protuustavno postavljene ćirilične ploče.

Nisu se borili za povlašten status

U priopćenju ističu da se za Marijana Živkovića, "hrvatskog branitelja i oca dvojice sinova koje je ubio srbijanski, crnogorski i JNA agresor", ne traži pomilovanje niti oslobađanje na temelju valjanih sudskih vještačenja jer se branitelji nisu borili za povlašten status, već za poštivanje zakona i Ustava.

Traže da se u hitnom postupku donesu i provedu odluke sukladne članku 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te time osigura zaustavljanje sudskog progona Marijana Živkovića i suspenzija svih optužbi protiv njega jer su, kažu, temeljem spomenutog članka Ustavnog zakona ćirilične ploče bile protuustavno i protuzakonito postavljene. Zbog toga, tvrde, ne postoji ni kazneno djelo zbog kojega bi se protiv Živkovića vodio postupak.

Traže i isplatu naknade Živkoviću zbog pretrpljenih poniženja, stresa, duševnih boli i financijskih troškova tijekom suđenja, kao i retroaktivno poništenje 30-ak presuda hrvatskim dragovoljcima i braniteljima koji su osuđeni za isto "nepostojeće prekršajno i kazneno djelo uklanjanja protuustavno i protuzakonito postavljenih ćiriličnih ploča te isplatu naknade za sve parnične troškove i plaćene kazne". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene