Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sumnjaju u skrivene namjere

Vukovarsko-srijemski HDZ protiv podjele Hrvatske na dvije regije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici Vukovarsko-srijemskog HDZ-a ocijenili su kako je loš prijedlog Vlade RH da se Hrvatska statistički podijeli na dvije regije te naglasili da je Hrvatski sabor još 2007. godine potvrdio statističku podjelu na tri regije.

'Podjelom na tri regije, Panonska regija koja bi obuhvatila osam županija imala bi mogućnost povući najviše EU novca i izjednačiti se s razvijenijim krajevima', istaknuo je član Predsjedništva vukovarsko-srijemskog HDZ-a Ivica Klem na današnjoj konferenciji za novinare u Vinkovcima.

Izrazio je bojazan da će podjelom Hrvatske na dvije regije biti nemoguće zadržati stanovništvo na istoku Hrvatske. Pozvao je oporbene političke stranke da i kod partnera u EU izraze nezadovoljstvo statističkom podjelom na dvije regije.

Predsjednik HDZ-ova Odbora za lokalnu samoupravu Josip Šarić uputio je oštre kritike Vladi što je odluku o podjeli na dvije regije donijela u tajnosti, bez konzultacija sa strukom, lokalnom samoupravom i javnosti. 'Moguće je da iza ove odluke stoje skrivene namjere i motivi', smatra Šarić.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović loša centralizacija i korupcija Milanović protiv ukidanja općina: "Da se ne lažemo, ima i lopovluka i uhljebljavanja" Lika Nova karta EK novom statističkom podjelom omogućio veće sufinanciranje: Tri od četiri hrvatske regije spadaju u najnerazvijenija područja

>> Vlada objasnila zašto se Hrvatska dijeli na dvije regije

Ivica Rimac iz vukovarsko-srijemske razvojne agencije HRAST upozorio je da su minulih godina doneseni mnogi planovi i strategije razvoja, napose i za Panonsku regiju, za što je utrošen novac te da će se prioriteti iz strategija sada morati mijenjati. Podsjetio je da su za osam županija iz Panonske regije kao strateški prioriteti dogovoreni razminiranje te razvoj poljoprivrede i infrastrukture. 'To svakako nisu prioriteti Zagreba pa ni sjeverozapadnog dijela Hrvatske', rekao je Rimac.

Član Županijskog odbora i iločki gradonačelnik Miroslav Janić podsjetio je da ogroman posao odrađen u pripremi dokumentacije za budući luku Vukovarsko-srijemske županije, Ilok, vrijednu 20 milijuna eura, a što se trebalo kandidirati prema strukturnim i kohezijskim fondovima EU. 'Trebalo je samo još osigurati 1,2 milijuna kuna za izradbu projekta, a sada je taj projekt praktično izbrisan', rekao je Janić

Vukovarsko-srijemski HDZ upozorio je da se u tajnosti i bez konzultacija sa strukom i lokalnom samoupravom ide i na brisanje nekih gradova i općina. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene