Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obilježavanje vukovarske tragedije

Vukovar: Sedamnaest godina poslije rata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pod motom 'Vukovar je Lijepa naša, Vukovar je moja Hrvatska' u Vukovaru će se u utorak obilježit 17. obljetnica vukovarske tragedije i stradanja u Domovinskom ratu.

U spomen na 18. studenoga 1991. godine, kada je nakon tromjesečne opsade pripadnika bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi slomljena obrana grada, gradskim ulicama u Koloni sjećanja proći će, prema procjeni gradskih vlasti, oko 20.000 sudionika iz svih dijelova Hrvatske.

Pročitajte i ovo Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu Slika nije dostupna Obilježavanje 16. obljetnice stradanja Vukovara

U Koloni sjećanja koja će proći od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata očekuju se i predstavnici državnih vlasti predvođeni predsjednicima Republike, Sabora i Vlade, koji će na Memorijalnom groblju položit vijence i zapaliti svijeće.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i ove će godine na Memorijalnom groblju postaviti hrvatske zastavice ispred bijelih križeva, koji simboliziraju ekshumirane iz masovne grobnice na vukovarskom Novom groblju.

Iz te grobnice ekshumirano je ukupno 938 tijela žrtava stradalih u agresiji na Vukovar u Domovinskom ratu.

U spomen na obranu Vukovara Hrvatski državni sabor proglasio je 18. studenoga Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine. 

>> Trodnevno putovanje u koloni sjećanja Orašje - Vukovar

>> U koloni će biti najviši predstavnici vlasti

>> Kordić: Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

Po podacima vukovarske Opće bolnice u agresiji na Vukovar poginule su 1624 i ranjeno je 1219 osoba. U srpske koncentracijske logore, nakon sloma obrane grada, odvedeno je više od sedam tisuća zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

'Svima nama koji živimo u Vukovaru i volimo ovaj grad nije lako. Trudimo se koliko god možemo i s ponosom mogu istaknuti kako smo unatoč velikom zlu koje se dogodilo u našem gradu, danas grad tolerancije i mirnog suživota koji pokušava nadoknaditi u razvoju sve ono što je nažalost propustio', kaže vukovarska gradonačelnica Zdenka Buljan.

Od prijeratnih 46.543, u Vukovaru prema posljednjem popisu stanovnika živi 31.670 stanovnika, od koji je zaposleno 10.989 osoba, umirovljenika je oko 6.000 dok je nezaposleno 2.559 Vukovaraca.

'Naš problem su i dalje niske plaće te tako prosječna plaća iznosi tek nešto više od 70 posto prosječne plaće u Hrvatskoj', navodi Buljan podsjetivši kako je ovogodišnji gradski proračun, koji je prošli tjedan doživio rebalans, s planiranih 155 smanjen na 140 milijuna kuna.

'Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata nalaze se još oko 350 hrvatska branitelja i civila s područja Vukovara', ističe zaključujući kako rat i posljedice koje je ostavio i dalje opterećuju odnose u gradu ali i podsjeća da se međunacionalni incidenti gotovo pa i ne bilježe.

'Želimo da idemo brže u uspostavi zajedništva ali se ništa ne može učiniti preko noći, niti nešto nametnuti pripadnicima srpske nacionalne manjine ukoliko oni to ne žele', kaže.

Pri tom podsjeća kako pripadnici srpske nacionalne manjine koriste brojna prava koja im po zakonu pripadaju te se tako u vukovarskim osnovnim i srednjim školama, iako predstavnici vlasti iz redova hrvatskog naroda to ne podržavaju, nastava i dalje odvija u odvojenim razredima na hrvatskom jeziku i latinici i srpskom jeziku i ćirilićnom pismu.

U osnovnim i srednjim školama u Vukovaru nalazi se oko 4.000 učenika, dječje vrtiće pohađa 750 djece dok je na Veleučilištu Lavoslava Ružičke upisano 900 studenata.

Od ukupno 5.580 stradalih stanova, do sada je obnova završila na njih više od 4.200 dok je za obnoviti preostalo oko 1.100 vukovarskih stanova od kojih je 212 trenutačno u obnovi. Obnova obiteljskih kuća, njih 8.272, praktički je završila.

Obnovu ne prati međutim i povratak. Od oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba prognanih 1991. godine iz Vukovara, u svoje domove do sada se vratilo tek nešto manje od 13.000 Vukovaraca povratnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene