Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srbijanski veleposlanik u Vukovaru

'Vukovar predstavlja hrvatska vrata prema Srbiji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski veleposlanik u Hrvatskoj Stanimir Vukićević izjavio je kako Vukovar predstavlja hrvatska vrata prema Srbiji te da bi taj položaj dvije zemlje trebale iskoristiti za poboljšanje gospodarske i druge suradnje.

U nastupnom posjetu Vukićević se susreo s vukovarskim gradonačelnikom Željkom Sabom, s kojim je bez nazočnosti novinara razgovarao o suradnji dviju država, prekograničnoj suradnji i položaju srpske nacionalne manjine. U izjavi novinarima nakon razgovora Vukićević je ocijenio kako su trenutačno najveći problemi s kojima se u Vukovaru susreću pripadnici srpske nacinalne manjine uporaba ćiriličnog pisma te registracija škola na srpskom jeziku.

Pročitajte i ovo Predrag Mišić (Foto: Anamaria Batur/Dnevnik.hr) PREDRAG MIŠIĆ Tko je Srbin kojeg DP želi za ministra branitelja? Branio je Vukovar od agresora, a 2014. godine razbio je ćiriličnu ploču Pronađeni posmrtni ostatci u Bogdanovcima, ilustracija Očevid u tijeku U okolici Vukovara pronađeni posmrtni ostatci stradalih u Domovinskom ratu

Nema većih međunacionalnih incidenata

U Srbiji je svakoj nacionalnoj manjini omogućena uporaba vlastita pisma, kazao je Vukićević, ocijenivši kako ostvarenjem toga prava srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj ne bi bila ugrožena mir i stabilnost, niti bi to štetilo većinskom narodu. Po njegovim riječima to je pitanje, uostalom, uređeno i ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.

Gradonačelnik Sabo istaknuo je važnost činjenice da se u Vukovaru u proteklih 12 godina od završetka procesa mirne reintegracije nije dogodio nijedan veći međunacionalni izgred. 'Puno činimo za miran suživot i toleranciju, i to ćemo nastaviti. Radi toga i namjeravamo osnovati centar za mir i toleranciju', rekao je Sabo. Srbijanskoga veleposlanika primit će i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene