Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ćirilica u Vukovaru?

Vukovar: HSP ne odustaje od referenduma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vukovarska podružnica Hrvatske stranke prava neće odustati od toga da se raspiše referendum na kojem bi se građani očitovali o tome ‘jesu li za uvođenje ćirilice u Vukovaru’, rekao je predsjednik Županijskoga vijeća HSP-a Mladen Leovac.

Podsjetio je kako je u statut grada Vukovara, koji su prošloga ljeta većinom glasova prihvatili HDZ i SDSS, ugrađen članak 61. stavak 3. kojim se pripadnicima srpske nacionalne manjine u Vukovaru daje pravo uporabe ćiriličnog pisma u službenoj komunikaciji u djelokrugu javne uprave. Kako bi se ‘izbrisao’ sporni članak statuta, HSP je pokrenuo potpisivanje peticije među građanima te je prikupio oko 7.000 potpisa, što je, po Leovčevim riječima, u skladu sa statutom, dovoljno da se od gradskih vlasti zatraži raspisivanje referenduma.

Pročitajte i ovo Predrag Matić Revitalizacija istoka Matić iz Vukovara poručio: "Ovako više ne može, Slavonija nije zadnja rupa na svirali" Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu

>> Uvođenje ćirilice podijelilo Vukovar

‘Mi ćemo to i zatražiti i početkom idućeg tjedna uručiti Gradskom vijeću peticiju s potpisima’, istaknuo je te optužio HDZ, SDSS, SDP i HSP ‘dr. Ante Starčević’, čiji vijećnici čine Gradsko vijeće, za ‘trgovinu jedinih s drugima na štetu građana Vukovara’. Vukovarskoga gradonačelnika Željka Sabu optužio je za licemjerstvo jer je, kako je rekao, i sam potpisao peticiju HSP-a, ‘a sada se od svega ograđuje’. Po riječima potpredsjednika vukovarskoga HSP-a Petra Macuta, ‘stvarnu vlast u Vukovaru ima SDSS koji, kako je dodao, ima samo tri vjećnika, ali uz pomoć ‘trgovine’ odlučuje o sudbini cijeloga grada’.

Na jučerašnjoj sjednici vukovarskoga Gradskog vijeća nije prošao prijedlog Kluba vijećnika HDZ-a i HSP-a ‘dr. Ante Starčević’ za izmjenom statuta grada radi ukidanja odbredbe kojom se srpskoj nacionalnoj manjini daje pravo na uporabu ćiriličnog pisma u komunikaciji u javnoj upravi. U vukovarskome Gradskom vijeću 13 vijećnika ima SDP, 11 HDZ, tri SDSS i dva HSP ‘dr. Ante Starčević’. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene