Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pijte vodu i čuvajte se

Stigle ljetne vrućine, no mnogi osvježenje nisu mogli pronaći: "Gori na sve strane, s poda, od gore, još maske i rukavice, ne znam koliko ćemo izdržati"

Vrućine, ljeto i more - 1
Vrućine, ljeto i more - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vrućine, ljeto i more - 2 Vrućine, ljeto i more - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vrućine, ljeto i more - 4 Vrućine, ljeto i more - 4 Foto: DNEVNIK.hr Vrućine, ljeto i more - 3 Vrućine, ljeto i more - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vrućine, ljeto i more - 5 Vrućine, ljeto i more - 5 Foto: DNEVNIK.hr +4 Vrućine, ljeto i more - 1 Galerija 1/9 >>
Vikend nam je donio visoke temperature. Bio je to najtopliji vikend ove sezone, a ljeto je tek na početku. Mnogi na obali osvježenje su tražili u moru, dok su se kontinentalci snalazili kako znaju.

Živa se danas na suncu u pulskoj Areni popela iznad 35 stupnjeva, ali turistima u obilasku grada vrućina nije smetala. Kažu da je u Hrvatskoj vrijeme prekrasno, ali malo pretoplo. Njemački turisti ističu – sušta suprotnost ružnom vremenu u Njemačkoj. Godi im promjena. A nakon razgledavanja slijedi kupanje. Plaže su bile pune diljem naše obale.

Pročitajte i ovo Ilustracija u špici sezone Sukob na našoj plaži koju su preuzeli koncesionari, ležaljka završila na djevojčici: "I tebe ću zafitiljiti u more" Slika nije dostupna neobičan kolovoz Iskoristite sunčane dane za kupanje u moru, jer uskoro stiže nova neugodna promjena vremena

"Baš je taman da se rashladi čovjek, ugodna je, super, sve super", zadovoljan je Matej iz Njemačke. Svi hvale toplo more, dobru vrućinu i nije im previše. S rastom temperature zraka i more se ovog vikenda dovoljno ugrijalo da bude ugodno za kupanje, ali još uvijek osvježavajuće.

Naš meteorolog Dario Brzoja objašnjava kako je ono toplije na sjevernom Jadranu nego na jugu, no temperature su i više nego ugodne za kupanje, između 22 i čak 26 stupnjeva. A spas od vrućina mnogi su tražili i u hladu, gdje su se skrili od oštra sunca.

Hladovinu su danas hvatali I prodavači na istarskim tržnicama koji zbog epidemioloških mjera i na trideset u hladu rade pod maskama. "Gori na sve strane, s poda, od gore, još ove maske, rukavice. Koliko ćemo izdržati, ne znam", zabrinut je za zdravlje prodavač Faruk.

Užareno i kopno, stručnjaci savjetuju vodu

Isto pitanje danas i na kontinentu. Bez mora, na užarenom asfaltu, temperature su rasle iznad trideset stupnjeva. Svatko se snalazi kako zna. Građani se rashlade u sjenama ili uz hladan gemišt i vodu. Vrućine, koje su tek počele, stopiraju nam želju za hranom, a tijelo traži nešto laganije. Obroke ne smijemo preskakati, a obvezno moramo piti puno tekućine, najbolje vodu.

"Uvijek se naglašava važnost pijenja tekućine, koji put pomislimo da to nije više potrebno, međutim jest, vjerujte mi. Na prvom je mjestu uzimanje jako puno tekućine", preporučila je savjetnica za prehranu Sanja Močinić.

A na sunce ne bi trebalo ni bez zaštitnog faktora na koži, kao ni bez šešira. No nije to jedino što trebamo izbjegavati.

"Ako smo spustili klima-uređaj na više od sedam stupnjeva niže nego što je vani, pa izlazimo na veliku vrućinu, to zahtijeva od našeg kardiovaskularnog sustava da pojačano radi, a kod kroničnih bolesnika to je otežano i može izazvati čak i infarkt", zaključila je liječnica Gordana Bilić Antić.

Vruće će biti i sljedeći tjedan, sparina će se nastaviti. Tko može, neka se rashladi u moru, a tko ne, pod klima-uređajem.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene