140350
140350
140350
140350
140350

Vodostaj Save raste, Zagreb očekuje vodeni val iz Slovenije

  • , 19.09.2010., 08:13
  • Autor:
  • komentara

Vodeni val iz Slovenije trebao bi proći koritom Save, bez izlijevanja.

 
 
 
 
Fotografija je uklonjena radi isteka prava korištenja
Fotografija je uklonjena radi isteka prava korištenja

Ako ipak dođe do izlijevanja, odvodni kanal Sava-Odra je spreman. Situacija u Sloveniji je alarmantna. Sve veće rijeke su se izlile. Dio Ljubljane je pod vodom. Kiša pada već dva dana, a palo je više od 200 mm. Na terenu su brojni vatrogasci. A vodeni val iz Slovenije prijeti i Hrvatskoj. Sava raste 3 do 5 centimetara na sat, a tijekom subote porasla je za punih 5 metara. Vodostaj je u subotu navečer bio na 651 cm, odnosno pola metra do alarmantnih 7 metara.

>> VIDEO: Sava i dalje raste, nedostaje 30 cm do alarmantnih 7 metara vodostaja

'Veliki vodeni val iz Slovenije očekuje se u prijepodnevnim satima i to od 10 do 12 sati. Već u jutarnjim satima trebao bi biti na profilu Jesenice. No, trebao bi proći bez problema. Ako će protoka biti 2.650 metara kubnih u sekundi kao što je bila prošli put, u prosincu prošle godine, onda neće doći do aktiviranja odvodnog kanala Odra i sve će proći samim koritom Save. Ali ako dođe do prelijevanja, kanal Odra je spreman', rekao je jučer Jadranko Husarić, generalni direktor Hrvatskih voda.

U Hrvatskim vodama su zbog očekivanog vala aktivirali i ustavu Prevlaka da bi rasteretili velike vode Zagreba, te nizvodno od Zagreba i time kontrolirali protoku.

Zbog loših odvodnih sustava najkritičnije u pograničnim područjima

Na područjima uz granicu sa Slovenijom cijeli su dan u subotu na terenu bile dežurne ekipe, postavljeni su zečji nasipi. Zbog nabujale Sutle i neprestane kiše Mariju bi u njegovom polju kukuruza ovoga puta bolje došao čamac nego traktor. 'Situacija je vidite grozna. Imam 11 hektara kukuruza, posijanoga, i dobrih 10 hektara je pod vodom', rekao je Mario Podhraški iz mjesta Bratkovec, mjesta uz slovensku granicu.

Poplavljena je nekolicina podruma. Nikamo se ne može bez gumenih čizama.  'U pola 6 je bilo manje, a sad je već pokrilo i ceste. Ne može se proći ovom hrvatskom stranom, a Slovenijom niti slučajno', pojasnio je Rafko Staroveški. Poplave prijete i stanovnicima mjesta Brod na Kupi. Ovakav vodostaj rijeke, na sam kraj ljeta, ne pamte. Kupa je jedan od pritoka Save, a ona je od petka narasla više od 5 metara. Od ranog jutra u subotu, u selu Medsave kod Samobora, vrećama su se pokušavale zaštititi obližnje kuće. Stanovnica Ana je ljutita jer na ovom dijelu Save nije izgrađen sustav obrane od poplave.

'Nasipi nisu izgrađeni. Ovo što vidite iza nas su interventne mjere, izgradnja zečjih nasipa, slaganje vreća da se smanji štete i spriječi poplave', rekao je Zvonko Marenić iz Hrvatskih voda. Zbog poplave zatvorene su i neke prometnice na području Zagreba. U HAK-u pozivaju na oprez. 'Vozače savjetujemo da dobro razmisle prije putovanja. Osobito prema Sloveniji i Austriji', rekla je Irena Čačić iz HAK-a.

Osim Save, obrana od poplava nastavlja se i na području Kupe, Dobre, te primorsko-goranskog područja. Tijekom današnjeg dana očekuje se porast vodostaja Une. Na Dunavu nema problema, a na Dravi i Muri je mali porast vodostaja ali se na tim slijevovima također ne očekuju nikakvi problemi.

Kad budemo sigurni da je vodni val Save iz Slovenije kroz Zagreb prošao, onda ćemo otvoriti niskopoložene ceste i ukinuti sve druge pripravne mjere, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda.

Zbog obilnih oborina na mnogim cestama u Istri, na području Buja, Novigrada i Umaga ima i nekoliko desetaka centimetara vode na kolniku, javljaju iz HAK-a i upozoravaju na oprez.  Zbog vode na kolniku, za sav promet zatvorene su županijske ceste: ŽC Kumrovec-Miljana, ŽC 2084 Kaniža-Jerovec (obilazak preko Ivanca), ŽC 3143 Ozalj-Levkušje-Gornje Pokupje, ŽC 5033 Brod na Kupi-Gašparci, te Brod na Kupi-Čedanj. Zatvorena je i državna cesta D 32, na izlazu iz mjesta Prezid do graničnog prijelaza Prezid.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se