Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatvoren dio cesta

VIDEO: Sava i dalje raste, nedostaje 30 cm do alarmantnih 7 metara vodostaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Slovenije u naše krajeve stiže vodeni val rijeke Save.

Sava i njezini pritoci rastu iz trenutka u trenutak. Vodostaj te rijeke trenutno je 651 centimetar. To znači da još nedostaje pola metra do alarmantnih 7 metara kada će se aktivirati odvodni kanal Sava-Odra. Mnoge lokalne dionice su zatvorene. Iz Hrvatskih voda poručuju da imaju sve pod nadzorom i da su njihove ekipe na terenu.

Pročitajte i ovo Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana Slika nije dostupna Stišava se peti val Susjedi pred ublažavanjem mjera: "Vrijeme je za povratak u novu normalnost"

Iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje izvještavaju kako se očekuje vodeni val rijeke Save iz Slovenije.  Prema izvješću Hrvatskih voda zatvorena je prometnica preko kanala Sava-Odra, a zbog uvođenja izvanrednih mjera obrane od poplave zatvorena je Karlovačka cesta, ulica Dr. Luje Naletilića, Brezovička cesta i ostale ceste između Jankomira i Velike Gorice.

Lokalna depresija na Kupi

Zbog izlijevanja rijeke Kupe za sav promet je zatvorena županijska cesta ŽC 5033 u mjestu Kuželj kod Delnica, za što je Jadranko Husarić iz Hrvatskih voda rekao da se radi o jednoj lokalnoj depresiji na Kupi, te da su mjerodavne službe tamo. Na Dravi i Muri blagi su porasti vodostaja, ali se ni tu ne očekuju veliki problemi i veći vodostaji, a također ni na Dunavu, rekao je Jadranko Husarić, generalni direktor Hrvatskih voda.

'Zbog kiše koja još uvijek pada u Sloveniji u Hrvatskoj je sada najkritičniji vodostaj rijeke Save te se u Hrvatskim vodama prati situacija i prema tome kako će se to to odvijati i kakav će biti režim ispuštanja rijeke Save iz Slovenije u Hrvatsku mi ćemo poduzeti sve mjere da uspješno kao i dosad provedemo taj val kroz Zagreb, odnosno Hrvatsku', zaključio je Husarić.

U većem dijelu Hrvatske prevladavat će danas oblačno vrijeme povremeno s kišom. Glavnina kiše očekuje se na sjevernom Jadranu, u zapadnom i sjeverozapadnom području, a u unutrašnjosti Istre, Gorskom kotaru i na riječkom području ponegdje može pasti i između 70 i 100 litara po četvornom metru.

Prijeti i Mura

Raste i vodostaj Mure. Trenutno je u međimurskom Murskom Središću izmjereno 329 centimetara i proglašeno je pripravno stanje. 'Tek kada bi vodostaj prešao 420 cm, izašle bi ekipe na teren i pregledavali bi se nasipi. Ne postoji ni opasnost da će romsko naselje Lončarevo biti poplavljeno. Trebalo bi nekih 15 do 18 sati da bi vodeni val stigao iz Murskog Središća. Svi još uvijek pamtimo teške poplave prije 5 godina, kada je vodostaj bio na 505 cm. Takva opasnost sada ne postoji', rečeno je za Dnevnik.hr u čakovečkom Područnom uredu za zaštitu i spašavanje.

U Sloveniji najviši stupanj opasnosti od poplava

Zbog jakih kiša i sve višeg vodostaja rijeka u Sloveniji je ostao na snazi najviši stupanj opasnosti od poplava i klizišta, osobito u zapadnim i sjeveroistočnim dijelovima zemlje. U subotu ujutro najkritičnije je na području Celja, gdje se iz korita izlila rijeka Savinja i poplavila cestu Celje-Zidani Most.

U Vraneskom je voda odnijela most, a rijeka Savinja u Celju dosegla je kritičnu razinu i poplavila Lašku, pišu 24ur.com. Tamo je voda prodrla u podrumske prostorije stare bolnice, policijske postaje i kulturnog doma. Građani je preporučeno da vodu za piće prokuhavaju.

>> Poplave izazvale teško stanje u Sloveniji, stižu i u Hrvatsku

Još jučer poplave su izazvale velike gospodarske štete u Zagorju ob Savi, gdje je poplavljeno više tvornica i stambenih zgrada i evakuirano je nekoliko obitelji. Slično je bilo i na području Ajdovščine na zapadu zemlje. Tridesetak cesta širom zemlje zatvoreno je za promet, u nekim krajevima preporuča se prekuhavanje vode za piće.

Najgori val padalina Sloveniju je pogodio prošle noći, a ponovno će se pojačati u nedjelju. U Celju se situacija smiruje, jer pada vodostaj Savinje. Policajci iz cijele zemlje su u pripravi, dok se na terenu nalazi više od 700 vatrogasaca. U Škofji je došlo do razlijevanja rijeke Hudinje, dok su u Vranskem poplavile Merinščica i Podgrajščica.

Teško stanje je i u Ljubljani. Voda poplavljuje transformatorske postaje, zbog čega je njih 14 isključeno. U ljubljanskoj Elektri očekuju da će se stanje tijekom večeri još pogoršati. U glavnom gradu vatrogasci su trebali spašavati 25-godišnjeg muškarca, koji je ostao zaglavljen u kleti, jer mu je voda, visoka dva metra, zatvorila vrata. Stanovnici četvrti Vič su upozoreni da će i sami morati pomoći vatrogascima. Poplavljeno područje posjetili su i najviši dužnosnici, piše 24ur.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene