Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Fimi media

Fimi media: Hoćemo li danas doznati odluku o Ivi Sanaderu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud donosi odluku o slučaju Fimi media. O njoj ovisi hoće li Ivo Sanader biti pušten na slobodu.

Nakon što je u srijedu dovršena sjednica Vrhovnog suda u slučaju Fimi media, odvjetnici Ive Sanadera nadaju da će on uskoro izaći na slobodu, ako presuda bude ukinuta zbog bitnih povreda odredbi Zakona o kaznenom postupku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I dalje bez službene potvrde Izvor: Sanaderu je vjerojatno ukinut zatvor uz jamstvo Slika nije dostupna Fimi media na Vrhovnom sudu Uskok smatra da Ivi Sanaderu treba uzeti još skoro 8,5 milijuna kuna

HDZ-ovi odvjetnici u žalbama u slučaju Fimi media su ustvrdili da je zagrebački Županijski sud u prvom postupku počinio više zakonskih povreda, zbog čega smatraju da presudu HDZ-u treba ukinuti ili vratiti na novo suđenje, a postavljen je i zahtjev da se stranku kao pravnu osobu oslobodi za nedjela koja se pripisuju Sanaderu.

Iako se na pisanu, detaljno obrazloženu vrhovnosudsku odluku može čekati mjesecima, nedugo nakon završetka javne rasprave trebalo bi biti poznato je li nepravomoćna presuda ukinuta ili nije.

Slučaj Fimi media: Sanader možda već danas na slobodi

Naime, u slučaju ukidanja presude bivši premijer Ivo Sanader trebao bi biti odmah pušten iz zatvora u Remetincu, gdje se trenutno nalazi jedino na temelju presude u slučaju Fimi media, odnosno tzv. obligatornog pritvora koji se po sili zakona mora odrediti okrivljenicima kojima je izrečena nepravomoćna zatvorska kazna veća od pet godina.

U utorak je obrana bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera detaljno je pojasnila zašto smatra da bi nekada najmoćnijem hrvatskom političaru trebalo smanjiti kaznu ili ponoviti suđenje, no i tužiteljstvo je obrazložilo zbog čega vjeruje da mu je trebalo biti oduzeto još više novca. Vrhovni sud sada mora odlućiti hoće li srušiti presudu.

Podsjetimo, nepravomoćnom presudom iz ožujka prošle godine Sanader je, uz devet godina zatvora, osuđen i na povrat 15,27 milijuna kuna koje je po mišljenju suda stekao izvlačenjem novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media. No, za razliku od njegove obrane te članova obitelji i predstavnika tvrtki u kojime je bio suvlasnik, a koji su se također žalili Vrhovnom sudu na oduzimanje imovinske koristi, Uskok je drugog dana javne sjednice pred Vrhovnim sudom ustvrdio da je bivšem premijeru presudom umjesto 15,27 milijuna kuna trebalo biti oduzeto čak 23,7 milijuna kuna, odnosno gotovo 8,5 milijuna kuna više.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene