Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvije žalbe

Vrhovni sud donio odluku o žalbama na izručenje Perkovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud odlučio je o žalbama na odluku o izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj.

Vrhovni sud zasjedao je o žalbama nakon čega je  donesena konačna odluka o tome hoće li Josip Perković biti izručen Njemačkoj ili ne.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osuđen za ubojstvo Đurekovića Josip Perković dobio kaznu od 30 godina zatvora Slika nije dostupna U Njemačkoj osuđeni na doživotni zatvor Odvjetnik obitelji Đureković: "Perković i Mustač kaznu će služiti u Hrvatskoj, i to ne doživotno, već 20 godina"

Odluku koju je donio, Vrhovni sud neće objaviti javno. Napominju da se mora poštovati procedura te da se u skladu s njom, odluka mora dostaviti Županijskom sudu koji će je poslati strankama.

'Vijeće je zasjedalo, no odluka s pisanim obrazloženjem tek treba biti napravljena. Odluka danas sigurno neće biti sastavljana, a prije otpreme ni ja neću znati kakva je', rekao je glasnogovornik Vrhovnog suda Dražen Tripalo.

Podsjetimo, početkom tjedna predane su žalbe na odluku zagrebačkog Županijskog suda da se Perkovića izruči Njemačkoj zbog sumnje da je povezan s ubojstvom hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Žalbe su predali, Anto Nobilo, odvjetnik bivšeg čelnika jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića te Državno odvjetništvo.

U opširnoj žalbi Vrhovnom sudu Nobilo je naveo da je izvanraspravno vijeće zbog zastare moralo odbiti Perkovićevo izručenje, ali i da je tijelo pod predsjedanjem suca Ivana Turudića pogriješilo kada je odlučilo neispitivati tzv. dvostruku kažnjivost.

Njemačka: Nismo Sindičića natjerali na svjedočenje

Zastara je u Perkovićevu slučaju, nastupila još 1998. jer je u vrijeme Đurekovićeva ubojstva za taj zločin bila predviđena kasnije ukinuta smrtna kazna koja se mogla zamijeniti s 20 godina zatvora ili zatvorska kazna od najviše 15 godina. Stoga je i zastara nastupila 15 godina nakon zločina, ustvrdio je Nobilo, ističući da predistražne radnje koje je u međuvremenu vodilo državno odvjetništvo nisu dovele do prekida zastare jer nikada nije otvorena službena istraga i pokrenut kazneni postupak.

Osim što je podsjetio da je tužiteljstvo dva puta odbacilo prijave protiv Perkovića za Đurekovićevo ubojstvo Nobilo je ponovio kako je uvjeren da njegov klijent u Njemačkoj ne bi imao pošteno suđenje, iako je ta država primjer vladavine prava.

Žalba Državnog odvjetništva je iznenađujuća jer su u slučaju Perković zastupali njemačku stranu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene