Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka o izručenju Perkovića

Nobilo predao žalbu Vrhovnom sudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovnom je sudu predana žalba na odluku o izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj.

Anto Nobilo, odvjetnik bivšeg čelnika jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića, podnio je danas žalbu na odluku zagrebačkog Županijskog suda da se Perkovića izruči Njemačkoj zbog sumnje da je povezan s ubojstvom hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Pročitajte i ovo Ilustracija silovao i suprugu Godinama silovao vlastitu kćer, napravio joj i dijete: Žalio se na strogu presudu, sud donio odluku Slika nije dostupna Nekoliko mjeseci do ulaganja žalbe Perkovićevi odvjetnici službeno najavili žalbu na presudu

U opširnoj žalbi Vrhovnom sudu Nobilo je ponovio ranije stavove da je izvanraspravno vijeće zbog zastare moralo odbiti Perkovićevo izručenje, ali i da je tijelo pod predsjedanjem suca Ivana Turudića pogriješilo kada je odlučilo neispitivati tzv. dvostruku kažnjivost.

Zagrebački sud: U Perkovićevu slučaju zastara se nije ni morala utvrđivati

Također, u žalbi je ponovio da je hrvatsko državno odvjetništvo dva puta odbacilo kaznene prijave protiv Perkovića zbog Đurekovićeva ubojstva te da on u Njemačkoj ne može očekivati pošteno suđenje.

"Obostrana kažnjivost je nesporna i obuhvaća pitanje je li određeno ponašanje kazneno djelo u obje države, Hrvatskoj i Njemačkoj. To ne predstavlja utvrđivanje zastare. Ta činjenica je nedvojbeno utvrđena u Zakonu o međunarodnoj pravnoj suradnji, ali i odlukama Vijeća Europe", kazao je Nobilo na konfereniji za novinare u svom uredu.

Podsjetio je da Hrvatska ima vrlo slabu praksu u vezi izručenja po europskom uhidbenom nalogu (EUN) sa samo četiri rješenja Vrhovnog suda. Stoga je najavio i mogućnost traženja autentičnog tumačenje Europskog suda pravde u Luxembourgu.

"Moramo se osloniti na europsku praksu. Skupili smo brojne rješidbe i konvencije koje nedvojbeno govore što je ispitivanje dvostruke kažnjivosti te propisuju da se zastara utvrđuje po domaćem pravu i da je zapreka izručenju", ustvrdio je Nobilo. Dodao je da je samo Njemačka u 2011. zbog zastare odbila izručenje u čak 19 slučajeva.

Zastara je u Perkovićevu slučaju, ponovio je Nobilo, nastupila još 1998. jer je u vrijeme Đurekovićeva ubojstva za taj zločin bila predviđena kasnije ukinuta smrtna kazna koja se mogla zamijeniti s 20 godina zatvora ili zatvorska kazna od najviše 15 godina. Stoga je i zastara nastupila 15 godina nakon zločina, ustvrdio je Nobilo, ističući da predistražne radnje koje je u međuvremenu vodilo državno odvjetništvo nisu dovele do prekida zastare jer nikada nije otvorena službena istraga i pokrenut kazneni postupak.

Osim što je podsjetio da je tužiteljstvo dva puta odbacilo prijave protiv Perkovića za Đurekovićevo ubojstvo Nobilo je ponovio kako je uvjeren da njegov klijent u Njemačkoj ne bi imao pošteno suđenje, iako je ta država primjer vladavine prava.

"I ja sam fan njemačkog pravosuđa, no u konkretnom slučaju suđenje nije bilo korektno, iako je Krunoslav Prates osuđen na doživotni zatvor. I sudac koji je vodio postupak je rekao da je u prvom dijelu želio osloboditi Pratesa. No, onda je napravio pauzu kako bi omogućio tajnoj službi da nađe novog svjedoka. I oni su našli Vinka Sindičića na čijem je iskazu bazirana presuda", kazao je Nobilo. Prokomentirao je i sukob predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina s Vladom koji se zbog izjave neimenovanog vladinog izvora "lomi preko slučaja Perković".

"Otvorenom napadu na Vladu pridružili su se i neki niže rangirani suci. Ni ja nisam sretan izjavom 'neimenovanog izvora', ali sam još manje sretan da se pravosuđe sukobljava s vladom oko mog klijenta. To je neugodna situcija", rekao je Nobilo. No, još je lošijim ocijenio što Hrvatin nije reagirao na 'imenovane izvore' koji su otvoreno zatražili Perkovićevo izručenje poput europske povjerenice Vivian Reding, predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i njegovih stranačkih kolega.

"Ako se reagira na neimenovane, a ne reagira na imenovane izvore koji traže izručenje to nije ugodna situacija u kojoj dolazimo pred Vrhovni sud. Imalo li pritom zagarantiranu vladavinu prava i jednaki postupak pred sudom", zapitao se Nobilo. Ponovio je i da će ukoliko Vrhovni sud potvrdi Perkovićevo izručenje podnijetu ustavnu tužbu te od najvišeg pravosudnog tijela zatražiti privremenu mjeru suspenzije izručenja. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene