Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vrhovni sud danas razmatrao predmet 'Lora'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud je danas razmatrao žalbe na presudu u slučaju Lora u kojemu su osmorica bivših vojnih policajaca osuđeni na zatvorske kazne od šest do osam godina, zbog ratnih zločina nad civilima u splitskom Vojno-istražnom centru Lora 1992.g.

Nakon višesatnog javnog dijela sjednice na kojem su iznesene najvažnije pojedinosti sa suđenja, iz presude te žalbi branitelja i tužiteljstva, peteročlano sudsko vijeće pod predsjedanjem Vesne Vrbetić povuklo se iza zatvorenih vrata kako bi donijelo odluku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Okrugli stol Šimonović: Bitni pomaci u suđenjima za ratne zločine Slika nije dostupna Odluka Vrhovnog suda Ademi i pravomoćno oslobođen optužbi za ratni zločin

Presuda Vrhovnog suda javnosti će biti poznata nakon što bude upućena strankama u postupku.

Osmorica bivših vojnih policajaca osuđena su lani u ožujku na ponovljenom suđenju pred splitskim Županijskim sudom na ukupno 53 godine zatvora.

Prvooptuženi Tomislav Duić, nekadašnji zapovjednika Vojno-istražnog centra Lora osuđen je na osam godina zatvora, kao i drugooptuženi Tonči Vrkić. 
Davor Banić osuđen je na sedam, a Miljenko Bajić, Josip
Bikić, Emilio Bungur, Ante Gudić i Anđelko Botić na šest godina zatvora.

Četvorica od njih, Duić, Bajić, Bikić i Bungur u bijegu su od
listopada 2004. i za njima je raspisana tjeralica. 

Ostalačetvorica nalaze u pritvoru.

Branitelji optuženih u žalbama su od Vrhovnog suda zatražili
oslobađajuću presudu, blaže kazne ili ukidanje
prvostupanjske presude i ponovno suđenje.

S druge strane zastupnik optužbe, zamjenik glavnog državnog
odvjetnika Petar Pulišelić zatražio je strožije kazne za optuženike. 

Tužiteljstvo, naime, smatra da su izrečene kazne preblage s obzirom da je riječ o ratnom zločinu, odnosno teško kaznenom djelu.

Slučaj Lora već je bio na Vrhovnom sudu 2005. Tada je poništio oslobađajuću presudu iz 2002. i predmet vratio na ponovno suđenje na kojemu su optuženi u ožujku prošle godine proglašeni krivima i osuđeni.

U obrazloženju te nepravomoćne presude navedeno je da je na suđenju utvrđeno da su optuženi počinili ratni zločin nad civilima koje su, suprotno nalogu Vojnog istražnog suda, zatočili u Lori umjesto u civilnom zatvoru na Bilicama.

Vijeće splitskog suda ocijenilo je da su se optuženici kao stražari i pripadnici interventnog voda Vojne policije iživljavali nad civilnim zatvorenicima koje su spajali na struju te udarali bejzbol palicama te ih prisiljavali da ulaze u pseće kućice i pjevaju ustaške pjesme. 

Krivima su proglašeni i za ubojstvo dvojice civila srpske
nacionalnosti Nenada Kneževića i Gojka Bulovića, koji su umrli sredinom lipnja 1992. od posljedica premlaćivanja, nakon neuspjela pokušaja Kneževićeva bijega.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene