Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okrugli stol

Šimonović: Bitni pomaci u suđenjima za ratne zločine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U organizaciji Centra za sučeljavanje s prošlošću Documenta je održan okrugli stol o neophodnim zakonskim izmjenama koje bi osigurale učinkovitije procesuiranje ratnih zločina, a ministar pravosuđa Ivan Šimonović tom je prigodom ustvrdio da je posljednjih godina učinjen značajan pomak u nepristranosti hrvatskih sudova.

‘U posljednjih pet godina, u 25 posto suđenja za ratne zločine sudilo se Hrvatima, a ako izuzmemo suđenja u odsutnosti, taj se udio povećava na 33 posto’, izvijestio je ministar. Takve podatke tumači kao bitan pomak u odnosu na prethodno razdoblje, a ocijenio je i da je odluka australskog vrhovnog suda da Hrvatskoj izruči Dragana Vasiljkovića dokaz nepristranosti hrvatskih sudova. Na primjedbe da je javnost zgrožena činjenicom da se bilateralni sporazumi o izručivanju sa susjednim zemljama ne odnose na kaznena djela vojne, policijske i fiskalne prirode, ministar je odgovorio da je uz sporazume potpisan i posebni zapisnik kojim je utvrđeno da se ne može izuzeti ni jedno djelo protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Okrugli stol o pregovorim' 'Nijemci bi se razočarali da Hrvate zanima samo novac iz EU' Slika nije dostupna Bago na okruglom stolu Mavrić: Inzistiramo da se s HRT-a makne oglašavanje

>> Traga se za kapetanom Draganom

Šef Delegacije Eurospke komisije u Hrvatskoj Paul Vandoren naglasio je da je sposobnost zemlje da se nosi sa suđenjima za ratne zločine test njezine zrelosti, a članovi Documente založili su se za zakonske izmjene kojima bi se osigurali specijalizirani odjeli za ratne zločine na županijskim sudovima u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku. Traže odjele za pomoć žrtvama i svjedocima na svim sudovima te da, kada Vrhovni sud sudi kao drugostupanjski, u vijeću budu isključivo suci Vrhovnog suda, bez porotnika. Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin odgovorio je da svi postupci zahtijevaju najbolje standarde, stručno, neovisno i nepristrano suđenje, što se posebno zahtijeva kod ratnih zločina, jer greške u tim postupcima dobivaju posebnu konotaciju, bez obzira jesu li ispravljene u žalbenom postupku.

‘Uvijek je specijalizacija dobra, ali pitanje je koliko specijalizacija si država može priuštiti’, kazao je Hrvatin koji tvrdi da je teško naći dovoljno stručnog kadra, a da je zahtjevima za specijalizacijom nemoguće udovoljiti bez bitnog jačanja kapaciteta sudova. Današnjem okruglom stolu trebali su nazočiti i predsjednik države Ivo Josipović te glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, no pred sam početak rasprave ispričali su se neodgodivim obvezama. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene