Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dunav na 727 centimetara

Vrh vodenog vala sve bliže Iloku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je jučer navečer prošao kroz Vukovar, vrh vodenog vala danas će stići do Iloka.

Vodostaj Dunava kod Iloka jutros u 7 sati iznosio je 727 centimetara i u porastu je, dok je vodostaj u Vukovaru pao sa rekordnih 725 na 722 centimetra. Cijeli sustav obrane od poplava duž toka Dunava od Vukovara do Iloka funkcionira, za sada nema problema, a očekuje se da vrh vodnog vala tijekom današnjega dana napusti teritorij Republike Hrvatske. Također u Hrvatskim vodama očekuju da se vodostaj Dunava u idućih tjedan dana smanji za jedan metar.

Prema podacima Hrvatskih voda, vodostaj Dunava kod Batine jučer je iznosio 766 cm, a jutros 752 cm; kod Aljmaša jučer je bio 812 cm, a danas 806 cm, dok je na Dravi jučer izmjereno 514 cm, a danas 509 cm.

Dunav će u Iloku danas dosegnuti maksimum, no on će biti značajno niži nego onaj iz 2006. godine kada je iznosio 750 centimetara, kazao je Kukić.

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo istaknuo je da su sve službe uključene u obranu od poplava u punoj pripravnosti i spremne u svakom trenutku reagirati. "Pokazali smo da grad Vukovar ima sposobnosti i znanja koje je pred nas proteklih dana stavio silni Dunav, i zajedno sa snagama Hrvatskih voda, Hrvatske vojske i brojnim dragovoljcima odraditi veliki posao u zaštiti imovine i života građana“, rekao je Sabo.

Posebno se zahvalio članovima Stožera zaštite i spašavanja grada Vukovara na njihovu doprinosu obrani od poplave.

Pročitajte i ovo Prizori iz Dubaija jako nevrijeme FOTO/VIDEO Dubai paraliziran poplavama: Apokaliptični snimci potopa, grad u potpunom kaosu Slika nije dostupna Opasnost ipak prisutna Dunav u Iloku i Vukovaru opada

U Osijeku sve pod kontrolom

U Osijeku je stanje na ugroženim područjima pod kontrolom. Visoki vodostaj Dunava kod Batine je u laganom opadaju, a Drave kod Osijeka stagnira, no unatoč što je na područjima ugroženim od poplave stanje pod kontrolom sve mjere i aktivnosti na terenu i dalje se provode.

>> Vukovar: Stigao vrhunac vodenog vala, vodostaj Dunava rekordan

I noćas su bili angažirani djelatnici Hrvatske vojske, njih oko 130, vatrogasci i mještani u vikend naselju Karašica. Cijelu su noć nadzirali situaciju na nasipu koji je privremeno napravljen ovih dana.

'Premda je riječ o nebranjenom području i tamo smo improviziraim nasipom saniranje daljnje prodiranje vode kako bi maksimalno zašititli imovinu ljudi', rekao je Zoran Đuroković, voditelj Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda. Nažalost, dodao je, unatoč nalogu osječko-baranjskog župana Vladimira Šišljagića da se svi stanovnici koji nisu radno aktivni i bolesne osobe izmjeste s toga područja, to se nije dogodilo.

Stanje i dalje ozbiljno

'Čak štoviše, tijekom cijeloga dana u vikend naselje Karašica do određenog mjesta ljudi dolaze automobilima, a onda ulaze u čamce koje negdje u blizini drže i obilaze 'nabujalo' naselje', rekao je Đuroković.

Kada je u pitanju prostor Donjeg grada, gdje je u petak došlo do procjeđivanja Drave i opasnosti od ugroze obližnjih kuća, stanje je sanirano. Voda se neprestano ispumpava, a na terenu su cijelu noć bile dežurne brojne ekipe, među kojima i pripaadnici Hrvatske vojske.

Stanje na područjima Drave kod Osijeka i Dunava kod Batine i dalje je ozbiljno. Smirivanje se može očekivati tek za nekih pet dana, rekao je Đuroković. (T.Š./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene