Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prometovat će do 10. rujna

Nakon gotovo desetljeća vratila se željeznička linija Sarajevo - Ploče, doznajte i koliko traje vožnja

Aktualno Galerija Vlak Sarajevo-Ploče - 1 Vlak Sarajevo-Ploče - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vlak Sarajevo-Ploče - 2 Vlak Sarajevo-Ploče - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vlak Sarajevo-Ploče - 3 Vlak Sarajevo-Ploče - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vlak Sarajevo-Ploče - 4 Vlak Sarajevo-Ploče - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Vlak Sarajevo-Ploče - 5 Galerija 1/6 >>
Bolje dane za turizam grada očekuju Pločani. Nakon gotovo desetljeća na jug Hrvatske vratila se sezonska željeznička linija Ploče - Sarajevo.

Vijest o sezonskoj željezničkoj liniji Ploče - Sarajevo u Dolinu Neretve donosi optimizam, ali i tugu jer taj kraj nekada je bio prometno čvorište, a danas je daleko od toga.

Pročitajte i ovo Turistički vlakić, ilustracija Policija objavila detalje Fantomski turistički vlakić: Nije vozio nijedan dan, a poduzetnik uzeo više od 32.000 eura Ilustracija dobro proučite Važna obavijest HŽ-a! Nove izmjene u prometu, očekuje se znatno kašnjenje vlakova

U 7:15 vlak iz Sarajeva krenuo je prema Pločama, zadržao se na graničnom pregledu u Čapljini pa s kašnjenjem stigao na peron u Pločama.

"Presretna sam, ja imam kola, inače dolazim", kazala je Mirsada Marković iz Sarajeva.

"Drago mi je jer nam je omogućen brži dolazak na more", navodi Emira Kovač iz Sarajeva.

Vlakom je stiglo 80 putnika iz Sarajeva, a svi se nadaju kako će ih u nadolazećim tjednima biti još i više. Prometovat će tri puta tjedno.

"S obzirom na brzinu putovanja vlaka, na 3 sata i 20 minuta, i na cijenu karte od 95 kuna očekujemo povećan priljev turista i putnika", navodi Mario Zubak, član Uprave Hrvatskih željeznica putničkog prijevoza.

Od prosinca linija Sarajevo - Zagreb

Suradnju dviju zemalja ilustira i činjenica da su vagoni federacije BIH, a lokomotive Hrvatskih željeznica.

"Evo, ono što mogu potvrditi - da je u Zagrebu dogovoreno da se od prosinca 2022. uspostavlja i linija Sarajevo - Zagreb. I cilj nam je u budućnosti uspostaviti što bolju suradnju", najavljuje Enis Džafić, generalni direktor Željeznica Federacije BiH u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Paule Klaić Saulačić.

Bolje dane čekaju u Pločama, ovo vide kao tračak nade za turizam - jer nekada je na željezničkom kolodvoru sve vrvilo putnicima. Danas je ovo prvi putnički vlak u Pločama nakon prosinca 2013.

"Ovdje se nije moglo stajati, park je bio pun ljudi, šetalo se, sad ništa", opisuje Vasilije Suvarac iz Ploča.

Nekad su željeznice zapošljavale oko 1000 ljudi, a danas ih je pedesetak.

"Malo smo mi izgubili nadu zadnjih godina, malo i politika, malo i korona, svašta, ali nadamo se da će sad sve to bit dobro", rekao je Dragan Mrvalj sa Željezničkog kolodvora Ploče.

Sarajevo - Ploče do 10. rujna

Plan je da linija Sarajevo - Ploče prometuje do 10. rujna, za vrijeme turističke sezone.

Dok Ploče dočekuju svoj prvi putnički vlak nakon gotovo desetljeća, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković s Pelješkog mosta poručuje: "U idućih 10 godina, 3,5 milijarde eura idu upravo u željezničku infrastrukturu".

Optimistično, ali bolju budućnost brojni kolodvori i pruge čekat će još neko vrijeme.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene