Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Haag

Puhovski ne zna da je Vjeran Grković Drago Pilsel

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žarko Puhovski, svjedok tužiteljstva haaškog suda na suđenju hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, izjavio je da ne zna da je novinar Feral Tribunea Vjeran Grković, koji je za te novine intervjuirao nekadašnjega člana i neko vrijeme izvršnoga direktora HHO-a Petra Mrkalja, zapravo Drago Pilsel, novinar Novog lista i također dugogodišnji član HHO-a.

Gotovinin branitelj Luka Mišetić predočio je u sudnici Pilselovu izjavu tužiteljstvu u kojoj kaže da je 'također pisao pod pseudonimom Vjeran Grković'.'To prvi put čujem, tj. čitam', odgovorio je Puhovski, vidno iznenađen spoznajom da je jedan član HHO-a intervjuirao drugog člana HHO-a. U tom je tekstu Grković u trećem licu pisao i o samome sebi. Puhovski je posvjedočio da je Petar Mrkalj, poznat po završnom izvješću HHO-a o operaciji HV-a u kolovozu 1995. na temelju kojega je poslije izdana knjiga pod nazivom 'Operacija Oluja i poslije', bio je vrlo zadovoljan intervjuom, premda je negodovao jer je dobio nešto manje prostora od predviđenog.

Pročitajte i ovo Na parkiralištu Doma zdravlja u Šestinama automobil naletio na pješakinju Jeste li što vidjeli? Policija moli svjedoke za pomoć: Automobil naletio na pješakinju u Šestinama Pokušao na skriven način unijeti gotovinu Prekršajni nalog FOTO Albanac pokušao prošvercati gotovinu u Hrvatsku: Pogledajte gdje su carinici pronašli buntove novčanica

Na Mišetićevo pitanje je li išta znao o dogovoru Mrkalja i Pilsela, odgovorio je niječno. 'Ne. Znam samo da je Čičak razgovarao s uredništvom', kazao je Puhovski. Današnju raspravu obilježio je i pokušaj obrane da se utvrdi stupanj pouzdanosti izvješća HHO-a o nestalim i ubijenim osobama. Mišetić je ponudio da se u spis usvoje izvješća MUP-a o obavijesnim razgovorima vođenim nakon 'Oluje' s osobama čija su imena u izvješćima HHO-a bila na popisu nestalih i ubijenih u toj akciji HV-a, pokušavajući dokazati netočnost i nepouzdanost nekih dijelova izvješća te nevladine udruge.

>> Puhovski: U Kninu je glavni bio Čermak

'Na žalost, to je točno', odgovorio je Puhovski na pitanje odvjetnika Luke Mišetića 'slaže li se da nisu sve informacije koje su dobivali bile točne, ili su bile preuveličane'. Puhovski je objasnio da je aktivistima HHO-a bilo vrlo teško raditi na terenu, te da su ispravke pogrešnih informacija znali dobivati godinama poslije. Istaknuo je da se HHO oslanjao na dojave članova obitelji i susjeda, a ako se do 1997. nestale osobe nisu vratile, ostale su na popisu. Također, kako je rekao, HHO-u nisu bila dostupna očitovanja Policijskih uprava, te su iznošeni samo oni podaci kojima se raspolagalo.

>> 'Učinci Oluje jednaki etničkom čišćenju'

'Tretirali su nas kao organizaciju koja nema pravo na informaciju', rekao je Puhovski. Mišetić je također na usvajanje ponudio dokumente koji govore o zločinima nad srpskim stanovništvom u pograničnom području RH i BiH za koje su odgovorni bili pripadnici Armije BiH, a ne HV. 'Nismo smatrali svojom zadaćom da bilo koga optužujemo... da utvrđujemo čija je krivnja i odgovornost. Mi smo bilježili žrtve', odgovorio je Puhovski. Mišetića je zatim zanimalo stanje u istočnom dijelu Hrvatske i mirna reintegracija tog područja, zamolivši Puhovskog da pokuša objasniti činjenicu da je 25 posto srpskog stanovništva koje je tamo živjelo prije 1992. napustilo istočnu Slavoniju između 1996. i 1998. 'Upravo zbog integracije, ma kakva ona, pa i mirna bila. Nisu željeli živjeti u Hrvatskoj u smislu političke vlasti', odgovorio je Puhovski.

>> 'HHO napadan jer se samatralo da se previše bavi pravima Srba'

Koliko on zna, dodao je, nakon te tranzicije nije bilo slučajeva ubijanja, pljački i paleža. 'Ja vjerujem da bih to znao', kazao je Puhovski koji je kontaktirao s tadašnjim upraviteljem prijelazne vlasti Jacquesom Kleinom. Svjedočenje Puhovskog nastavlja se i u utorak prijepodne.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene