Obavijesti Video Pretražite Navigacija
smrtonosna doza

Pijanom Međimurcu izmjerili čak 5,24 promila: "To je potpuna mentalna nesposobnost"

Aktualno Galerija Ante Bagarić, psihijatar Ante Bagarić, psihijatar Foto: DNEVNIK.hr Karmen Tomašić, PU Međimurska Karmen Tomašić, PU Međimurska Foto: DNEVNIK.hr Marko Šoštarić, dekan Fakulteta prometnih znanosti Marko Šoštarić, dekan Fakulteta prometnih znanosti Foto: DNEVNIK.hr Vozio s pet promila u krvi - 2 Vozio s pet promila u krvi - 2 Foto: DNEVNIK.hr +3 Vozio s pet promila u krvi - 1 Galerija 1/8 >>
U čijoj je blizini bio pijani Međimurac nije poznato, no poznato je da ga je policija zaustavila u prometu i da je napuhao 5,24 promila alkohola u krvi. Vozač je odveden na triježnjenje, pa sucu za prekršaje. Reporterka Dnevnika Nove TV Ena Dumenčić donosi detalje.

5,24 promila alkohola u krvi, toliko je napuhao 42-godišnji vozač u osam ujutro u Nedelišću. Uhićen je i odveden na triježnjenje, a pozvana je i Hitna pomoć. Policiji je poznat otprije.

"Gospodin je recidivist, on je uz optužni prijedlog u ponedjeljak u prijepodnevnim satima doveden u prekršajni sud u Čakovec gdje mu je sutkinja odredila zadržavanje", objasnila je Karmen Tomašić iz PU Međimurska.

Pet promila, tvrdi psihijatar Ante Bagarić, smrtonosna je doza: "Prema starim istraživanjima osobe koje dosegnu 4 promila, 50 posto od njih umre, međutim novija istraživanja spuštaju tu razinu na 3,6, dakle danas podrazumijevamo netko tko dosegne tu razinu od 3,6 će, pola od tih osoba će umrijeti, 50 posto je smrtnost, ovih pet promila je daleko iznad toga."

Pročitajte i ovo Lufthansa avioni preusmjeravanje aviona Drama iznad BiH: Zrakoplov Lufthanse proglasio izvanredno stanje i prisilno sletio u Zagreb

Objašnjava da oni kojima koji toliku količinu alkohola prežive sposobnosti nisu smanjene, već praktički ne postoje. "Dakle oni ne mogu vidjeti drugi automobil, ili ako ga vide on im je potpuno nejasan kao pravac, smjer kretanja, ne mogu upravljati svojim mišićima, kočnicama, rukama. To je potpuna mentalna nesposobnost razumijevanja sebe, svojih potreba, postupaka, potreba drugih ljudi, a pogotovo opasnosti“, nadovezao se Bagarić.

Budući da je riječ o recidivistu, psihijatar Bagarić naglašava da je uz ozbiljne sankcije takvim osobama potrebno i obvezno liječenje i savjetovanje.

Na Fakultetu prometnih znanosti iznenađeni su međimurskim slučajem. Ovdje su se u ponedjeljak okupili studenti i stručnjaci sa svih kontinenata na ljetnoj školi sigurnosti prometa.

Pročitajte i ovo Lufthansa avioni preusmjeravanje aviona Drama iznad BiH: Zrakoplov Lufthanse proglasio izvanredno stanje i prisilno sletio u Zagreb

Marko Šoštarić, dekan Fakulteta prometnih znanosti, objašnjava kako su u školi mogli vidjeti sudar u kontroliranim uvjetima.  

"Čak tu brzina nije bila ekstremno velika, a šteta je bila velika"

Pročitajte i ovo Željeznička pruga Relacija Ogulin – Rijeka Tragedija na pruzi: Putnički vlak usmrtio muškarca

"Ako se tu doda alkohol, mogu biti ekstremno veće brzine, puno sporije reakcije, nalet bez kočenja, a to onda može izazvat strašne posljedice."

Savjest u prometu uči se, tvrdi, od malih nogu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene