Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vraćanje filma unatrag

VIDEO Njegov povratak ih je uznemirio: Hrvati se boje stati pred kameru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliko-srpska politika Vojislava Šešelja ranih 90-tih Vojvodinu je očistila od Hrvata.

Više od 40 tisuća Hrvata iz Vojvodine itekako dobro pamti 90-te. Upravo ih je toliko prognano iz svojih domova. Malobrojnu hrvatsku zajednicu uznemirio je Šešeljev povratak u Srbiju. Šešeljeva veliko-srpska politika ranih 90-tih Vojvodinu je očistila od Hrvata.

U listopadu '92. godine doslovno preko noći je promijenjena nacionalna struktura ovoga mjesta. Iz Hrtkovaca je protjerano 1.200 Hrvata. Novopridošlo srpsko stanovništvo čak je i promijenilo naziv ovoga mjesta u Srbislavci. Međutim, nekoliko godina kasnije, vraćen je stari naziv.

Ime je vraćeno, ali se nisu vratili njegovi stanovnici. 'Osamdeset posto je protjerano katoličkog stanovništva. Sad je obrnuto stanje. Bilo je 10 posto pravoslavaca, a sada je 10 posto katolika', kaže Ivica Živković, katolički svećenik.

U Hrtkovcima danas Šešeljeve slike na svakom koraku. Hrvati se boje stati pred kameru Dnevnika Nove TV. 'Misle netko će ih iskoristiti. Netko će im odmah lupati prozore ako nešto kažu. Znaju u prošlosti kako je bilo. Nasilja je bilo puno', kaže Živković.

Pročitajte i ovo Ilustracija koliko nas ima? Objavljeno koliko Hrvata živi izvan Hrvatske: U jednoj državi ima ih najviše, a nije Njemačka Ilustracija Narodi Jugoslavije Nova analiza genetskog podrijetla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca mnogima se neće svidjeti: "Uvijek smo duboko u sebi znali"

Vodstvo vojvođanskih Hrvata žali se na diskriminaciju u Subotici

'U najmanju ruku je ovo uznemirujuće zato što svim Hrvatima u Vojvodini, i ne samo Hrvatima već i svim građanima koji su pošteni i ovdje lojalno žive, ovaj povratak vraća film unatrag', kazao je Mato Groznica iz Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Mržnja, strah, ubojstva i progoni. Korak natrag za Srbiju koja želi u europske integracije. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene