Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spašavaju, ali i dočekuju živote!

LETEĆA RODILIŠTA Spremni su 365 dana u godini - 24 sata na dan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednju su pupčanu vrpcu prerezali iznad Šolte.

Vojni helikopteri u posljednje vrijeme postali su leteća rodilišta. Samo u protekla četiri mjeseca na nebu iznad hrvatskih otoka na svijet su stigle tri bebe. Prekrasne trenutke posade helikoptera hitnih medicinskih letova pamtit će cijeli život, a posljednju su pupčanu vrpcu prerezali iznad Šolte.

U helikopteru hrvatskog ratnog zrakoplova na hitnom medicinskom letu s Visa na svijet je stigla još jedna beba. Maleni Ivano rodio se na nebu iznad Šolte. Vatreno krštenje za mladog doktora Antu Pojatinu.

'Bilo je dobro, baš je bilo veselje, pozitivna atmosfera, mi majka, otac, posada cijela, zaista smo bili radosni', kaže dr. Pojatina.

Porod iznad Brača: 'Trudovi su bili brzinski, iznenadio nas je'

'Panike nije bilo, mi smo ustvari obučeni za to, ali strah je uvijek prisutan jer ipak se radi o životu majke i djeteta', dodaje. Nakon poroda u zraku beba je zbrinuta u rodilištu na Firulama.

No, u zadnje vrijeme sve je više 'medicinskih letova'. Posada Eskadrile svjedočit će možda još kojem porodu, što ne bi čudilo ni kapetana Joška Ivančevića.

'Zadnjih dana tučem neke neslavne rekorde, u jednom letu imao sam 5 medicinskih letova, sa različitih destinacija, Hvar, Starigrad, Vis, Blato na Korčuli, Lastovo, Hvar opet, bilo je znači u jednom danu 7 ali u jednom letu 5', kaže nam.

'Mi i u svim najgorim slučajevima nađemo jednu humanitarnu notu i to nas i drži u ovom poslu!' Ovi su dečki spremni poletjeti 365 dana u godini 24 sata na dan,  i spasiti nečiji život. Ne samo da spašavaju, nego sve češće svjedoče rađanju novog života. Posljednji porođaj bebe u vojnom helikopteru bio je 14. srpnja 2015. između otoka Lošinja i Rijeke.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene