Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IGRA SE KOMPLICIRA

'Bilo je pitanje trenutka kada će započeti s konkretnim aktivnostima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najnoviju situaciju na području Južnog kineskog mora za Dnevnik.hr komentirao je Igor Tabak, vojni analitičar portala Obris - Obrana i sigurnost.

Kako javljju mediji, Kina je poslala dva borbena zrakoplova prema otoku Woody u Južnom kineskom moru kojeg je zauzela još 1950. godine čime je razljutila Tajvan i Vijetnam koji smatraju da otok pripada upravo njima. Novonastalu situaciju komentirao je vojni analitičar Igor Tabak.

Pročitajte i ovo Ilustracija američkog vojnika koji je prodavao tajne Kini Prekršio prisegu Američki vojnik optužen za izdaju: Kini prodavao osjetljive informacije o nacionalnoj obrani Wang YI, kineski ministar obrane "Bit ćemo snaga mira" Ministar svjetske velesile priznao da je s Rusijom ostvaren potpuno nov model odnosa: "Produbit ćemo stratešku suradnju s Moskvom"

'To je područje na kojem ove napetosti traju već desetljećima, od kad je otkriveno da područje obiluje naftom i plinom, sirovinama koje su inače glavni pokretači sukoba', kazao je analitičar Igor Tabak koji podsjeća da od početka kineske aktivnosti na tom području postoji čitav niz sporova gotovo oko svake hridi ne bi li se oko nje formirao pojas za iskorištavanje resursa nafte i plina.

'Kina koja tvrdi da raspolaže pravo nad tim područjem, zadnjih je godina krenula nasipavati grebene, graditi aerodrome i stacionirati vojne snage. Aktivnosti Kine najprije su se ignorirale, a potom su se u igru uključile ostale zemlje regije kao i Sjedinjene Američke Države koje inzistiraju na prohodnosti tog područja', kazao je Tabak.

'SAD takve akcije provodi već nekoliko mjeseci na što su Kinezi odučili reagirati. Raspoređuju razne projektile, senzore kojima mogu dobiti dojam tko im se približava sa zraka kao i na moru, na području za kojeg tvrde da uživaju pravo. Kina na tim otocima gradi aerodrome i stacionira avione i to traje godinama. Bilo je pitanje trenutka kada će to zrakoplovstvo započeti s konkretnim aktivnostima', smatra vojni analitičar portala Obris - Obrana i sigurnost, Igor Tabak.

Dodaje i kako aktivnosti Kine ne predstavljaju opasnost za globalnu sigurnost no za regionalnu svakako da.

'Cijeli prostor je već dugo godina izvor neprekidnih incidenata u koji je obuhvaćen velik niz zemalja. Područje predstavlja ogroman kapacitet za ekscese, za incidente, od kojih neki imaju perspektivu prerasti u nešto veće', kazao je analitičar Tabak te dodao kako su se i dosadašnje aktivnosti na tom području opasno približavale rubu eskalacija, no uvijek se 'znalo na vrijeme stati na loptu.'

'Sada se ta igra komplicira i postaje intenzivna s kineske strane što nije problem samo za SAD koji inzistiraju na slobodnom prohodu, već stvara problem za ostale zemlje u regiji', dodaje Tabak.

Vrlo je malo vjerojatno da ovaj regionalni sukob preraste u globalni rat, smatra te dodaje kako je za globalni rat do sada već bilo nekoliko prilika, no na vrijeme se zaustavilo s aktivnostima.

'Sve je u razini potencijalnog. Širenje kineskih aktivnosti smeta velikom broju zemalja u regiji i svakako pridonosi produbljivanju krize na tom području. Svi se svađaju, a u toj gomili raznih poteza najmanje je došlo do iskorištavanje nafte i plina koji su zapravo povod svim svađama', smatra analitičar Igor Tabak.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene