Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vidi svijetlu budućnost Hrvatske

Vodeći američki stručnjak za gospodarstvo: 'Svakako bi razmotrio ulaganje u Hrvatsku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Eurostat će sutra objaviti prvo fiskalno izvješće za Hrvatsku. U njemu će biti podaci o javnom dugu i deficitu, a zbog loših rezultata izvjesno je da će hrvatske financije biti pod nadzorom Europske unije kako bi se što prije smanjio manjak u proračunu.

Ono što bi, uz štednju, moglo spasiti proračun su investicije. Vodeći američki stručnjak za gospodarstvo, Joseph Quinlan, zaposlenik Bank of America te sveučilišni profesor, otkrio je za Dnevnik Nove TV, zašto kao ulagač ne bi zaobišao Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, i Mislav Bago Gost Dnevnika Nove TV Guverner Vujčić otkrio što će biti s kamatama na kredite sljedeće godine i poručio: "Morat ćemo uvoziti radnike"

Quinlen, inače čest gost Bloomberga, citiran i u prestižnim tiskovinama poput The New York i Financial Timesa, dao je i savjet kako Hrvatsku učiniti zanimljivom za ulaganja.

>> MMF predviđa bolju prognozu za naše gospodarstvo od nas samih

'Svakako bi razmotrio ulaganje u Hrvatsku, vi ste sada dio Europske unije koja ima veliko gospodarstvo i vama u Hrvatskoj vidim svijetlu budućnost', ističe Quinlan. 'Morate se znati prodati, odnosno morate zadobiti pažnju velikih tvrtki, ako želite njihov kapital. Irska je tu odradila sjajan posao. Ugledajte se na njih', poručuje ugledni profesor.

'Potrebno je imati cijeli paket i predstaviti ga stranim tvrtkama koje traže stručne radnike, jednostavno poslovanje, infrastrukturu, dobru politiku Vlade, jaku centralnu banku. Birokracija je područje koje ima prostora za poboljšanje u bilo kojoj državi, Sjedinjenim državama, Njemačkoj ili Hrvatskoj. Sad kad ste dio EU, mislim da će američke tvrtke biti puno zainteresiranije za poslovanje u Hrvatskoj', dodaje Quinlan.

Dotaknuo se i najjačeg hrvatskog sektora - turizma. 'Svjetski turizam, općenito, jedan je od najbrže rastućih sektora. Ima puno novih kineskih i japanskihi turista, cijeli svijet danas putuje, a vi imate prekrasnu obalu, divnu zemlju koja vam može donijeti puno zarade od turizma', zaključio je Quinlan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene