Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oni plaćaju skuplju naknadu već tri godine

Voda neće poskupjeti samo Međimurcima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dok se sve siromašniji građani Hrvatske brinu zbog poskupljenja vode od 20 pa do čak 100 posto, računi za vodu Međimurcima će ostati isti.

Naime fiksna naknada koja se od travnja uvodi u ostatku Hrvatske Uredbom o najnižoj cijeni vodnih usluga i vrsti troškova koje cijena vodnih usluga pokriva, u toj sjevernoj županiji plaća se već od 2008. godine. Voda je za njih već tada poskupjela.

Pročitajte i ovo Cigarete Od srijede Poskupljuju cigarete: Ovo su nove cijene Ilustracija IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Je li tijekom bolovanja dopušteno otputovati? Provjerite što se smije, a što ne, kako ne biste ostali bez novca

'Ukupni trošak jednog distributera ne mijenja se zbog Uredbe, tako da u ovom trenutku kod nas neće biti poskupljenja cijene kubika vode. Zakon o komunalnom gospodarstvu je i ranije dozvoljavao uvođenje fiksne naknade, pa smo mi od 01. siječnja 2008. uveli fiksnu naknadu, odnosno 15 kuna za vodovod i 12 kuna za odvodnju. Naši korisnici već plaćaju cijenu koja se sastoji od fiksnog dijela i troškova po kubiku', rekao je Josip Zorčec, direktor Međimurskih voda za Dnevnik.hr.

Troškovi održavanja - sastavni dio fiksne naknade

Fiksnu naknadu imaju distributeri poput HEP-a ili HT-a. Prikupljena od građana Hrvatske, fiksna naknada za vodu trebala bi služiti za troškove održavanja sustava kao što su ispiranje cjevovoda, održavanje priključaka i vodomjera.

'Realno govoreći, mi vodu ne kupujemo. Tako da nam je 90-postotni trošak održavanje sustava. Kada bi imali više velikih, industrijskih, potrošača, koji bi trošili velike količine vode, nama bi trošak ostao isti, a prihodi bi bili veći i tada male potrošače ne bi morali opterećivati povećanjem cijene kubika vode', prokomentirao je Zorčec razloge za uvođenje troškova za održavanje kao fiksne naknade.

Povećanje ovisi o odluci grada ili općine

Građani s minimalnom potrošnjom najviše će osjetiti uvođenje fiksne naknade Povećanje cijene komunalna poduzeća će predložiti jedinicama lokalne samouprave, no potvrditi ih moraju gradonačelnici odnosno načelnici.

>> Novi šok: Poskupljuje voda

'Građani s minimalnom potrošnjom najviše će osjetiti uvođenje fiksne naknade. Ako netko troši mjesečno kubik vode i plaća ga u prosjeku 10 kuna, njemu fiksna naknada od na primjer 15 kuna znači povećanje cijene i veće od sto posto. No, ako netko troši 5 kubika, koje plaća 50 kuna, dodatak od 15 kuna mu ne predstavlja ogromno povećanje',primjer je koji je Zorčec dao na pitanje tko bi mogao biti najviše pogođen poskupljenjem u ostatku Hrvatske nakon prvog travnja.

U kolovozu moguće poskupljenje

Iako su Međimurci ovaj put izbjegli dodatni trošak u svom kućnom budžetu, novo povećanje cijene vode i njih bi moglo zahvatiti već u kolovozu, do kada vrijedi posljednja Odluka Međimurskih voda prema kojoj se cijena neće mijenjati.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene