Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Shema školskog voća

Obitelji koje djeci ne mogu osigurati obrok, pomoć mogu tražiti u školi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Učenicima zdravo, a za oko 40 proizvođača isplativo.

Na jelovniku osnovnoškolaca već je sada voće! Riječ je o projektu Shema školskog voća kojim se novcem iz europskih fondova učenicima omogućava barem jedan zdravi obrok na tjedan.  Uz to, s 20 milijuna kuna za socijalno najugroženije, u Hrvatskoj više ne bi smjelo biti gladne djece. Uz užinu, i u zagrebačkoj školi Lučko obvezna je tako i doza vitamina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tolušić o nepravilnostima: ''Nitko ne bi trebao koristit svoj položaj da netko njegov dobiva projekte'' Slika nije dostupna Pnovno pod povećalom Tolušić o radu bivšeg ministra Jakovine: "To su čudovišta iz ormara"

Sve kako bi se djecu potaknulo na zdraviji život. Školsko voće najmanje jednom na tjedan dijelit će se treću godinu zaredom, za 290 tisuća osnovnoškolaca. Više od 11 milijuna kuna financira se većinom iz europskih fondova, a tek manji dio iz državnog proračuna. Učenicima zdravo, a za oko 40 proizvođača isplativo.

Uči li se u hrvatskim školama za život ili za ocjenu? 'Svijet ide naprijed, a naše školstvo nazaduje'

'Proširili smo broj škola, proširit ćemo i paletu proizvoda, odnosno vjerojatno i broj dana i broj obroka u samim školama', najavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Jer u Hrvatskoj je gotovo svako četvrto dijete s prekomjernom težinom. Tek svako drugo doručkuje tijekom tjedna, dok ih 76 posto ne jede dovoljno povrća, a 66 posto voća. Da niti jedno dijete ne bude gladno, Ministarstvo socijalne politike osiguralo je 20 milijuna kuna. Projektom je za sada obuhvaćeno oko 17 tisuća djece, a gotovo četvrtina ih dolazi iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije.

'Vjerujem da će to pokriti veliku većinu, pretpostavljam da će se uvijek nekakav pojedinačni slučaj naći na koji ne možemo imati utjecaja', kaže ministar obrazovanja Vedran Mornar. Obitelji koje svojoj djeci financijski ne mogu osigurati svakodnevni obrok, pomoć u školi mogu zatražiti u bilo kojem trenutku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene