Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uništen urod

NEZADOVOLJNI ODŠTETOM ''To je kap u moru, oporavljat ćemo se godinama''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
20 milijuna kuna odobreno je za odštete voćarima kojima je mraz proljetos poharao urode. Novac će dobiti samo oni koji su imali 90 i više posto štete. Voćari upozoravaju - to je kap u moru, oporavljat ćemo se godinama.

Mraz je u proljeće poharao Hrvatsku, a brojni voćari ostali su bez svojih uroda. Štete su milijunske.

Pročitajte i ovo Urod bobičastog voća, ilustracija - 2 Zadovoljno trljaju ruke Grmovi se savijaju od težine: Nekima je vrijeme donijelo velike štete, a drugima dobar urod Slika nije dostupna Zbog mraza bez domaće hrane Cijene lete u nebo - uvozne trešnje čak 100 kuna!

"Ja imam blizu 11 hektara jabuka i trešanja. Od toga svega, uroda koji je tebao biti blizu 500 tona, ove godine bilo je 50 kilograma. Oko milijun kuna sigurno direktne štete ", kaže proizvođač Željko Ledinski.

Tu štetu bar će malo ublažiti vladina odluka da s 20 milijuna kuna pomogne voćarima.

"Naknada za štete uzrokavane elementarnom nepogodom dodijelila bi se kao pomoć samo za nastale štete u poljoprivredi prema kriterijima potvrđene štete od 90 posto ili više na kulturama i broju stabala odnosno hektara u voćarstvu", objavio je inistar financija Zdravko Marić.

Željku iznos koji dobije, oko 100.000 kuna, neće biti dovoljan ni za pokrivanje troškova zaštite koji su ove godine bili veći no inače.

"Nitko od voćara nije ni blizu nule, to je čiasti gubitak koji će se iduće 3-4 godine odraziti na stanje u voćarstvu. Zbog toga je voćarstvo pred krahom", tvrdi Ledinski.

"Donijeli smo kriterije da to budu voćari koji su doživjeli štete od 90-100 posto i voćarima koji imaju minimalno određeni broj hektara jabuka od jedan hektar, a minimalno 2500 stabala po hektaru", pojasnio je Frane Ivković iz Hrvatske voćarske zajednice.

Novac od pomoći dobit će voćari u 85 gradova i 26 općina, odnosno 13 županija i grad Zagreb. 20 milijuna kuna, koliko je vlada odobrila za štetu koju je ovoga proljeća prouzročio mraz, do kraja ove godine proizvođači bi trebali vidjeti na svojim računima.

"Voćarima je hitan taj novac zbog toga što sada mogu kupiti 30-50 posto jeftinije repromaterijal", pojasnio je Ivković.

Da vremenske prilike nisu mazile poljoprivrednike govori podatak kako je ukupna šteta od nepogoda ove godine oko 3 milijarde kuna.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene