Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbrajaju se gubici

Čekaju li nas zbog ovog nova poskupljenja?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbrajaju se štete u poljoprivredi nakon katastrofalnih razmjera prošlotjednog mraza koji je pogodio veći dio Hrvatske.

Štete su ponegdje i 100-postotne. Najviše su stradale voćke i vinova loza, a ukupna bi šteta mogla iznositi nekoliko stotina milijuna kuna.

Pročitajte i ovo tuča Tuča i grmljavina VIDEO/FOTO Veliko nevrijeme u središnjoj Istri: Tuča i munje iznenadile stanovnike Nevrijeme, ilustracija Budite na oprezu Upaljen meteoalarm: U dijelu zemlje izdano upozorenje zbog tuče, raste i vodostaj

Mraz koji je neočekivano došao na samom kraju travnja pomeo je gotovo sav plod na ovim trsovima. Kad krene loše, loše i završi jer, nakon mraza, štetu je napravila i tuča.

U Ministarstvu poljoprivrede računaju na sredstva iz Fonda solidarnosti Europske Unije, ali i pozivaju poljoprivrednike da se osiguraju od nepogoda. No, poljoprivrednici od osiguranja odustaju.

'Ja nisam osigurao, puno nas nije osiguralo zato što osiguranje svake godine izmišlja nešto novo', rekao je Nikola Arbanas, poljoprivrednik.

U Hrvatskoj voćarskoj zajednici upozoravaju - Pravilnik o subvencijama za osiguranje od šteta je nejasan.

'Pravilnik je trebalo objasniti, više je trebalo objasniti, vjerojatno smo i mi dodatno tu odgovorni, ali sva naša pitanja nisu nailazila na određeni odgovor', rekao je Željko Banjavčić iz hrvatske voćarske zajednice.

Poljoprivredna godina za mnoge je - završila. A tek je proljeće.

S obzirom da će domaće proizvodnje biti manje, morat ćemo uvoziti više. Cijene bi mogao diktirati uvoz iz udaljenijih zemalja.

Prema procjenama poljoprivrenika, poskupljenje voća u idućim mjesecima je vrlo izgledno jer, osim na području gotovo cijele Hrvatske, stradali su zbog mraza i nasadi u zemljama u našem okruženju, Sloveniji, Mađarskoj i Austriji.

Ono što se danas neslužbeno moglo čuti je podatak da bi štete u hrvatskim županijama mogle iznositi i do 900 milijuna kuna.

Dosad su elementarnu nepogodu proglasile 4 županije, u ostalima su komisije još uvijek na terenu, a kroz desetak dana mogle bi se znati prve konkretne procjene šteta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene