Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plan za zapošljavanje

Oporba oštro o Vladinim mjerama: ''Ustavna tužba je napisana''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od "mjere do karijere" - naziv je Vladina plana zapošljavanja. Premijer Andrej Plenković i njegov tim paketom mjera žele pomoći najviše mladima, koji sve više gube nadu i napuštaju zemlju. Premijer hvali mjere, koje kreću od sutra, i smatra kako će donijeti gospodarsku stabilnost i povećati zaposlenost. No, bune se sindikati i SDP, koji je dovršio ustavnu tužbu. Najviše kritika izaziva stručno osposobljavanje.

"Od mjere do karijere" - vladin je plan zapošljavanja. Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić je optimističan.

Pročitajte i ovo Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..." Petra Buljan, novinarka Raspuštanje Sabora U sjedištu SDP-a sastali se Benčić i Grbin, prosvjedi oporbe se šire? Reporterka Dnevnika Nove TV: "Inicijativa je osuđena na propast"

"Vjerujem da će ovaj paket od 9 mjera pomoći da što veći broj nezaposlenih čim prije uđe na tržište rada", kaže ministar Ćorić.

Trošak - milijardu i pol kuna. 650 milijuna - iz Europskog socijalnog fonda. Oporba kritična - mjere nisu novost.

"Ocjenjujem ovo kao predizborni trik. Idu nam lokalni izbori i Vlada se želi pokazati da nešto radi", kazao je bivši SDP-ov ministar rada Mirando Mrsić

Za stručno osposobljavanje povećana je naknada na 2620 kuna. No, mjeru ne mogu koristiti stariji od 30, ali mogu nezaposleni sa srednjom školom.

Sindikati oštri. Tvrde da Vlada poslodavcima daje besplatnu radnu snagu. Ali, ipak - neće u prosvjed.

"Nisu cilj prosvjedi, nisu cilj štrajkovi. Cilj je bolji život građana kojeg neće biti s ovim mjerama", kaže predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Poslodavci pak, mjere hvale, iako trošak prijevoza ide iz njihova džepa.

"To je dio troška kojeg ćemo platiti", kazao je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Kroz tu mjeru se željelo spriječiti da jedan dobar dio javne uprave koristi SOR. Hoće li ga doista i isplaćivati - provjeravat će Zavod za zapošljavanje i Porezna uprava.

"Mi smo predvidjeli tromjesečne kontrole i ovim putem apeliramo da mladi ljudi svojim područnim uredima i regionalnim prijave ako im slučajno ne bude isplaćivan prijevoz", kazala je državna tajnica u ministarstvu rada Katarina Ivanković Knežević.

Bivši ministar Mrsić tvrdi - mjera je diskriminatorna zbog dobne granice.

"Ustavna tužba je napisana i mi ćemo je poslati u Ustavni sud sutra ili prekosutra", kazao je Mrsić.

No, u SDP-u doznajemo da nisu svi za ustavnu tužbu, ali konačan stav, kako je najavio Davor Bernardić, sutra bi moglo zauzeti predsjedništvo stranke.

A poziv sa Zavoda već dva mjeseca čeka 27-ogodišnji Karlo Miletić. Nada se dobrom mentoru i pravom poslu nakon što položi stručni ispit.

"Mislim da zahvaljujući stručnom usavršavanju pripravništvo zapravo odumire. Mislim da bi se bi se to trebalo dručije odraditi i da se poslodavcima daje više za pripravništvo. Jer bi i nama to bio poticaj da se više trudimo", kaže ovaj nezaposleni inženjer građevine.

Uz Karlov, ukupno 2900 zahtjeva je na čekanju. U Vladi obećaju da će se ubuduće rješavati u roku od dva tjedna.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene