Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glavni tužitelj nezadovoljan

'Zadovoljni smo što je Brammertz uvažio napore Hrvatske'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je u Osijeku kako je Vlada zadovoljna što je glavni haaški tužitelj Serge Brammertz primijetio i uvažio napore koje Hrvatska čini u rješavanju problema topničkih dnevnika.

Nakon proslave 125. obljetnice djelovanja tvrtke ‘Belišće’ dd, u osječkom HNK-u, Kosor je, na novinarski upit, da komentira izvješće haaškog tužitelja Serga Brammertza, kazala kako je zadovoljna što je uvažio napore koji su učinjeni kroz administrativnu istragu i rad skupine stručnjaka. Ocijenila je kako napredak postoji te da je Vlada ‘zainteresirana da se taj posao završi na zadovoljavajući način, jer su ti dokumenti vlasništvo RH’ i stoga jer je Hrvatska ‘kao pravna država zainteresirana saznati kakva je njihova sudbina’.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sasuo paljbu po svima Plenković: "Milanović više kao predsjednik ne postoji! On to jako dobro zna. Trebao bi podnijeti ostavku" Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva

>> Brammertz nezadovoljan jer još nema topničkih dnevnika

‘Nitko, ni u primisli nema nikakvo sakrivanje bilo čega. Zanima nas da se taj proces završi i bilo bi apsurdno, kada to ne bi bilo tako, i kad ne bi bilo političke volje, koja je potpuna, i da si sami stvaramo prepreke za završetak pregovora’, dodala je Kosor. Na novinarski upit da komentira medijske napise o tome da će se posebni fond za pomoć tvrtkama s poteškoćama u poslovanju, čije osnivanje planira Vlada, financirati sredstvima namijenjenim za isplatu božićnica zaposlenih u državnoj upravi i javnom sektoru Kosor je odgovorila niječno.

'U borbi protiv korupcije mora se ići do kraja'

‘To je ideja nekih ljudi koji nastoje svojim zamislima pomoći da nađemo izlazak iz problema. Mogu potvrditi da postoji ideja o osnivanju fonda te da radimo na tome punim intenzitetom i vjerujem da ćemo uskoro moći izvijestiti o načinu, na koji će biti koncipiran taj fond’, kazala je premijerka Kosor. Zamoljena da komentira medijske napise vezane uz istragu vezanu uz tvrtku ‘Dalekovod’, Kosor je kazala se u borbi protiv korupcije mora ići do kraja te da za taj posao ne smije nedostajati novca i političke volje, a da u konkretnom slučaju izražava potporu mjerodavnim institucijama u naporima da se to do kraja istraži.

Odgovarajući na zamolbu da komentira izjavu ministra Božidara Kalmete da je borba protiv korupcije počela još za mandata premijera Ive Sanadera rekla je kako ‘neće komentirati apsolutno ništa što je bilo tko rekao u bilo kakvim novinama, tjedniku ili intervjuu’, jer da to ‘ne bi bilo dobro’. Na novinarski upit bi li odlazak ministra Kalmete bio udar na HDZ Kosor je odgovorila kako je HDZ-u, kao vodećoj stranci u Hrvatskoj, u interesu ‘borba protiv svih oblika korupcije, na svim razinama i bez obzira o kome se radilo’. Dodala je kako je ‘borba protiv korupcije snaženje HDZ-a’.

'Takva su vremena'

Na pitanje kada planira auto-cestom doći do Belog Manastira premijerka Kosor odgovorila je kako je učinjen veliki napor izgradnjom auto-ceste do Osijeka, a da se ‘od nekih projekata moralo odustati, zastati, odnosno zatražiti nove izvore financiranja’. ‘Takva su vremena i za to svi moraju imati razumijevanja. Vjerujem da će doći vrijeme kada ćemo moći govoriti o novome razvojnom ciklusu’, poručila je predsjednica vlade. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene