Obavijesti Video Pretražite Navigacija
42 milijuna kuna manje

'OTOCI ĆE OSTATI, A OTOČANI ĆE NESTATI' Hoće li ih novi potez Vlade otjerati na kopno?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatskim otocima smanjuju se subvencije. Tako će za vodoopskrbu otoka bez vodovoda biti izdvojeno dva milijuna kuna, a za pomorski promet čak 40 milijuna kuna manje. I dok u Vladi tvrde da te uštede otočani neće osjetiti - oni se pak boje da će nakon desetogodišnjeg rasta broja stanovnika - ljudi ponovno početi napuštati otoke.

Povratna trajektna karta za otok Cres za vozilo i vozača stoji 222 kune. Otočane - 132 zbog subvencija koje se ove godine smanjuju za 40 milijuna kuna. 'Subvencija države otočanima nije poklon, nije milostinja to je vraćanje poreza tamo gdje nastaje', kaže Đanino Sučić, član Otočnog vijeća RH.

Pročitajte i ovo Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće Hrvoje Vojković ispitan u EPPO - 3 Pušten na slobodu Hrvoje Vojković priznao sve? Ured europskog tužitelja objavio detalje o prijevari

Subvencija se smanjuje zbog pada cijena goriva - ističu u ministarstvu pomorstva prometa i veza. Cijene karata neće rasti.

No, to nije jedini problem. Za vodoopskrbu otoka izdvojit će se dva milijuna kuna manje. A 780 tisuća kuna subvencija išlo je samo za brodove vodonosce na četiri otoka lošinjskog arhipelaga.

Od 49 nastanjenih otoka tek ih oko polovice ima riješenu vodoopskrbu. ' Niti jedan otok, niti jedan stanovnik niti jedno mjesto neće ostati bez tih potpora', kaže resorni ministar Tomislav Tolušić.

Broj otočana u posljednjih deset godina povećao se za dvije tisuće i sad ih je 124 tisuće. Taj se trend treba nastaviti, smatraju političari.

Otočani se nadaju da ih smanjenje subvencija neće natjerati u - bijeg na kopno.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene