Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslodavci nezadovoljni

Vlada planira u gospodarstvo 'ubrizgati' 14 milijardi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Jadranka Kosor nudi konkretnu pomoć poduzetnicima u krizi. Iz Banskih dvora je potvrđeno da spašavanje biznisa izmrcvarenog recesijom počinje već sredinom veljače.

Tada kreće velika borba poduzeća za jeftinije kredite čiju je cijenu spustila Vlada svojom prvom pravom antirecesijskom mjerom. Tko dotad preživi, možda mu pomogne Vladin plan za pomoć. 'Nema čekanja, nema odgađanja, nema oklijevanja', rekla je premijerka Kosor. Spas je napokon dobio i datum. Jeftinije kredite od tržišnih poduzetnici će moći dobiti već ove zime. 'Ako sve bude išlo po našem planu, a mora, naprosto mora, možemo očekivati da bi prve aukcije mogle ići već 16. veljače', kaže Kosor. Poduzetnici će bankama slati svoje projekte za koje traže kredit. Banke će ih odobravati samo onima koji nisu imali problema prije ljeta 2008. i onima koji nisu dužni državi. Visina kamata se još pregovara. 'Ja se nadam da će tu prevladati razum oko jedne pametne realne kamatne stope', kazao je ministar financija Ivan Šuker.

Pročitajte i ovo Ilustracija HUB analiza Što će biti s kamatnim stopama? Ovo su scenariji za ovu i iduću godinu Slika nije dostupna Ne paničarite! Rate kredita u eurima neće rasti!

Kamate bi neslužbeno trebale biti između pet i sedam posto. Znanto bolje od previsokih 11 s kojima je biznis do sada gazio kroz krizu. Jeftiniji novac dobit će se spuštanjem obvezne rezerve bankama od strane HNB-a te preuzimanjem dijela rizika kredita od strane države. Oporba projekt podržava, ali upozorava. 'Najveći dio ovih mjera kroz fondove treba provesti na taj način da se omogući likvidnošću da poduzeća plaćaju jedna drugima, a ne omogućiti ove kredite da bi se povukli novci u državni proračun', rekao je SDP-ov saborski zastupnik Slavko Linić. Poslodavci pak nisu zadovoljni jer im se uz jeftinije kredite, koje podržavaju, istovremeno povećavaju nameti. 'Dvojbeno je koji će se efekt postići jer imate jedan balans lošeg rješenja. Pitanje je hoćemo li onda pomaknuti naprijed ili nazad', rekao je Bernard Jakelić, šef poslodavaca. Nakon pola mlakog mandata Vlada preuzima inicijativu. Premijerka polako skuplja poene, no pred njom je još duga, teška i neizvjesna utakmica.

Vlada se nada novim mjerama 'namaknuti' 14 milijardi kuna koje bi trebale biti vraćene u gospodarstvo kako bi se oživjela poslovna aktivnost i sačuvala radna mjesta. U tome bi veliku ulogu trebale imati i banke. Plan predviđa dva modela. U priloženom videu pogledajte analizu plana za gospodarski oporavak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene