Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon napada na policajce

Vlada oštro u borbi protiv radikalizacije: ''Govor mržnje nismo otkrili u ponedjeljak, ali granica je prijeđena''

Vlada je donijela zaključak o sprječavanju radikalizacije u društvu, a nakon prošlotjednog oružanog napada na Markovu trgu.

Potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved rekao je da je došlo do radikalizacije koja dovodi do nasilnog ekstremizma i radikalizma, što predstavlja prijetnju sigurnosti građana i države. Prepoznavanje znakova radikalizacije i odgovor nadležnih institucija na događaje ključ je sprječavanja rizika za nacionalnu sigurnost, rekao je. Zaključkom se zadužuje Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti da predloži mjere za sprječavanje radikalizacije.

Pročitajte i ovo Damir Habijan, HDZ Nastavak pregovora o formiranju Vlade Habijan sudjelovao u čišćenju špilje pa poručio: "Zaštita okoliša će i dalje biti prioritet Vlade" Tomislav Tomašević i Baby Lasagna Slažu se u jednom Plenković i Tomašević na Trgu dočekali Baby Lasagnu: "O žiriju mislim kao i svi vi ovdje"

Premijer Andrej Plenković ponovio je da je granica prijeđena. ''Nije isto biti meta kroz govor mržnje na internetu i u medijima. To nije problem. Nema toga što dosad o sebi nisam pročitao i nije mi nikada palo na pamet da nekoga tužim jer sam smatrao da je sloboda govora važnija. Međutim, kada poticanje na mržnju i netoleranciju dovede do nasilnog ekstremizma i terorizma, onda je granica prijeđena'', objasnio je.

''Jedno su hrabri anonimci na internetu, a drugo je kad netko oružjem pokuša trostruko ubojstvo pred zgradom Vlade'', istaknuo je premijer. Rekao je da građane treba osvijestiti što je govor mržnje, a onda i pronaći mjere kako to spriječiti. Kad se to vidi, kaže, onda treba razmotriti sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost. ''Nismo mi otkrili govor mržnje u ponedjeljak, tad smo shvatili da netko može doći pred Banske dvore i pokušati ubiti policajca. S govorom mržnje upoznati smo odavno, bolje nego mnogi drugi'', podvukao je. Najavio je tri paralelne aktivnosti - konkretan slučaj, institucionalna borba protiv radikalizacije i politička borba protiv onih koji to odobravaju ili nalaze razumijevanje i onih koji to relativiziraju pa se kasnije ukrcavaju u vlak žrtava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene