441556
441556
441556
441556
441556

Vlada na telefonskoj sjednici odobrila nove uvjete kredita HŽ Cargu

  • , 27.06.2016., 15:36
  • Autor:
  • komentara

Vlada RH još je jednu sjednicu održala telefonski.

 
 
 
 
Vlada (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Vlada (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Vlada Republike Hrvatske održala je danas, 27. lipnja 2016. godine, telefonsku sjednicu, na kojoj je donijela Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o davanju suglasnosti društvu HŽ Cargo d.o.o. za kreditno zaduženje kod zajednice ponuditelja Hrvatske poštanske banke d.d., Zagreb i Croatia banke d.d., Zagreb, radi financijske konsolidacije Društva i radi zbrinjavanja radnika te Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o davanju državnog jamstva u korist zajednice ponuditelja Hrvatske poštanske banke d.d., Zagreb i Croatia banke d.d., Zagreb, za kreditno zaduženje društva HŽ Cargo d.o.o., radi financijske konsolidacije Društva i radi zbrinjavanja radnika.

Naime, Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 10. travnja 2014. godine dala suglasnost društvu HŽ Cargo za kreditno zaduženje kod Hrvatske poštanske banke d.d., Zagreb i Croatia banke d.d., Zagreb, u ukupnom iznosu od 250.000.000,00 kuna, u svrhu financijske konsolidacije u iznosu od 120.000.000,00 kuna i financiranja zbrinjavanja viška radnika u iznosu od 130.000.000,00 kuna, koje se osiguralo jamstvom RH u ukupnom iznosu. Vlada je na sjednici održanoj 30. srpnja 2015. godine dala suglasnost društvu HŽ Cargo d.o.o. za reprogram istog kreditnog zaduženja u ukupnom iznosu od 250.000.000,00 kuna, te se I. Dodatak Ugovora o kratkoročnom kreditu između HŽ Carga d.o.o. i HPB-a d.d. i Croatia banke d.d. osigurao također jamstvom RH.

Društvo se još uvijek nalazi u procesu restrukturiranja i financijske konsolidacije te se suočilo s nemogućnošću vraćanja kratkoročnog kredita. Banke nisu izvršile prisilnu naplatu budući da je Društvo pokrenulo pregovore s bankama kako bi refinanciralo postojeću glavnicu kratkoročnog kredita u dugoročni kredit. Time se neće povećati kreditna zaduženost Društva, niti će se ugroziti održivost jer Društvo ima likvidni potencijal koji omogućava plaćanje mjesečnih anuiteta dugoročnog kredita.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se